CD-recensie

 

© Gerard van der Leeuw, december 2018

 

Hungarian Treasures - Notos Quartett

Dohnányi: Pianokwartet in fis

Bartók: Pianokwartet in c

Kodály: Intermezzo (voor strijktrio)

Notos Quartett
Sony Classical 88985411882 • 63' •

   

Zelfs anno nu bleek het nog mogelijk: de eerste opname van een werk van Béla Bartók (1881-1945), toch één van de zeer groten van de 20ste-eeuwse muziek. Het betreft hier zijn Pianokwartet in c, geschreven toen de componist zo’n 17 jaar oud was en waaraan hij zelf - in een vlaag van jeugdige voortvarendheid - het opusnummer 20 had toegevoegd (later werd het opusnummer officieel toegekend aan de Acht improvisaties op Hongaarse boerenliederen Sz 74, in 1920 voltooid voor piano solo).

Opmerkelijk genoeg verschijnt het werk op de debuut-cd ‘Hungarian Treasures’ van het Duitse Notos Kwartet. Ze gingen niet over een nacht ijs en maakten er een ijzersterke cd van met bovendien een zeer geslaagde programmaopbouw. Als eerste klinkt het Pianokwartet in fis-klein van de ook al piepjonge Ernö von Dohnányi, een vriend van Bartók, de man die ervoor gezorgd heeft dat Bartók niet in Wenen, maar in Boedapest ging studeren. Als intermezzo klinkt het eendelige Intermezzo voor strijktrio van de ook al nog zeer jonge Zoltán Kodály. Een vondst!

Niet op het programma, maar wel op de achtergrond aanwezig: Johannes Brahms, die in 1895 niet alleen zorgde voor de eerste uitvoering van het kwartet van Dohnányi, maar die ook - getuige dit kwartet - de jonge Bartók diepgaand moet hebben bezig gehouden. En wat is het niet fascinerend naar dit ambitieuze jeugdwerk te luisteren! Maar al even onthullend: het meest ‘Hongaars’ is hier toch wel het vroege werk van Kodály. Je hoort de componist van de Pauw-variaties aankomen!

Wat afbreuk doet aan dit debuut: de manier waarop Sony via haar merk RCA meent deze cd te moeten presenteren. Het kwartet wordt gefotografeerd als popsterren, maar iedere informatie over de gespeelde werken ontbreekt. Er is alleen een oppervlakkig interview met het kwartet. Jammer. Over de uitvoeringen kan ik kort zijn: die zijn op de grens van de perfectie. Ronduit meesterlijk. Des te meer valt het te betreuren dat de cd zo beroerd wordt gepresenteerd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links