CD-recensie

 

© Gerard Scheltens, oktober 2020

Frescobaldi: Meta(m)orpheus: Arie Musicali, Secondo Libro

Maurice Clement (orgel), cantoLX o.l.v. Frank Agsteribbe
Et'cetera KTC 1510 • 72' •
Opname 2015, Sint-Gilliskerk, Brugge

   

De Florentijnse componist Girolamo Frescobaldi bracht in 1630 zijn Primo & Secondo libro d'arie musicali uit, twee banden vol liederen met een eenvoudige begeleiding van theorbe en klavecimbel. Je vindt er van alles in: solo-aria's, recitatieven, canzonen, ensembles in diverse samenstellingen, wereldlijke sonnetten, geestelijke madrigalen. Dit gevarieerde scala aan vormen en stemmingen geeft een prachtig beeld van het muzikale Florence op de grens van renaissance en barok.

En waar komt de woordspelige titel Meta(m)orpheus vandaan? Die verwijst naar de mythologische Orpheus, symbool van vergeefse hoop en onbereikbare liefde, een geliefd onderwerp van deze liederen, en Morpheus, de god van de slaap waarnaar je 's nachts verlangt als je tranen je wakker houden.

De zes zangers van het Luxemburgse vocaal ensemble cantoLX onder leiding van de Belg Frank Agsteribbe hebben geen moeite met Frescobaldi's idioom en tonen een flexibiliteit in de expressie die elk stuk zijn eigen karakter geeft. Het gaat hier om de 20 liederen van het Secondo libro - het eerste boek verscheen al eerder van dit ensemble onder de titel Songs of Irrelevance and Passion, (Et'cetera KTC1448)

De Metamorfosen in de titel verwijzen naar de orgelimprovisaties van Maurice Clement, organist te Diekirch, die vijf keer de zorgvuldig opgebouwde sfeer doorbreekt door een eigentijds commentaar te leveren op de vroegbarokke zang. Hij bespeelt het tweeklaviers orgel in de Sint-Gilliskerk te Brugge, gebouwd door Louis Benoit Hooghuys in 1879.

Of u zijn interventies verrijkingen of verstoringen vindt, laat ik graag aan uzelf over, maar voor mij had het - met alle respect voor Clements vaardigheden - niet gehoeven. Van cantoLX en Frescobaldi zult u al genoeg genieten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links