CD-recensie

 

© Gerco Schaap, oktober 2011

 

 

Rouwkema: A great and mighty wonder; People look east; Unto us a Child is born; God be in my head; Roden Service; Drop, drop, slow tears; Spirit of the living God; So is my Lord to me; Uw lente werpt haar licht vooruit; Psalm 84 (antifoon en chant); Psalm 131 (chant); Psalm 122 (antifoon en chant); Psalm 121 (chant); Thy Way; Song of Praise; Thine be the Glory; A Celtic Prayer.

Canticum Groninghae o.l.v. Daniel Rouwkema; Euwe de Jong (orgel). Soli: Robert Brouwer (bariton), Joanne van de Beld (sopraan), Daniel Elgersma (countertenor).

Stichting Nieuwe Kerkmuziek SNK 201101 • 67' • prijs € 18,50

Uitsluitend te bestellen bij Stichting Nieuwe Kerkmuziek, e-mail info@kerkmuziek.nu, via tel. (010) 466 68 62, of via www.kerkmuziek.nu.


 
  Daniel Rouwkema

Daniel Rouwkema (1974) is een Nederlandse componist die sterk beïnvloed is door de Anglicaanse kerkmuziektraditie van de ‘choral music’. Na zijn eerste muzieklessen van Willem Hendrik Zwart studeerde hij aan de conservatoria van Zwolle en Enschede. Al van jongs af componeerde en arrangeerde hij muziek. Als zanger van het Roder Jongenskoor raakte Rouwkema gefascineerd door de Engelse kerkmuziek. In januari 2002 besloot hij de bron van herkomst te gaan opzoeken en vertrok hij naar Engeland om daar zanger in het kathedrale koor van Chester Cathedral te worden. Vanaf 2003 was hij Master of Music in St. George’s Church, Belfast, waar hij als organist tevens verantwoordelijk was voor het jongens- en mannenkoor. In 2005 keerde hij naar Nederland terug en richtte het Martini Jongenskoor Groningen op. Daarnaast dirigeert hij nog een zestal koren.

De Stichting Nieuwe Kerkmuziek, die ijvert voor kwalitatief goede Nederlandse liturgische muziek, heeft het initiatief genomen om een cd met vocale kerkmuziek van Daniel Rouwkema op de markt te brengen. De cd bevat een aantal werken die tijdens Rouwkema’s muzikale werkzaamheden in Engeland zijn ontstaan, en dus geschreven zijn op Engelse teksten. Rouwkema komt er rond voor uit dat hij “schatplichtig” is aan Engelse componisten als Herbert Howells (1892-1983) en John Rutter (1945). Wie de Roden Service en de eerste drie koorwerken op deze cd beluistert, moet wel beamen dat Rouwkema een meester is in het in de huid van een componist kruipen. Zowel de ietwat weerbarstige maar o zo indringende harmonieën van Howells als de gemakkelijk naar binnen glijdende stijl van Rutter weet hij perfect te imiteren. Maar voor een ‘Engelse sound’ is meer nodig dan een handige arrangeur: een koor dat het métier beheerst, een orkestraal-romantisch orgel en last but not least een organist die de juiste klankkleuren uit het orgel weet te halen. Aan al deze voorwaarden wordt op deze cd voldaan. Het zuiver zingende koor ‘Canticum Groninghae’ kan zich meten met een Engels kathedraalkoor, het Maarschalkerweerd-orgel in de goed klinkende Onze Lieve Vrouwebasiliek (‘Peperbuskerk’) van Zwolle blijkt de juiste registers te bezitten voor een orkestrale begeleiding en organist Euwe de Jong staat borg voor een naadloze, perfect uitgeregistreerde begeleiding.
De eerste drie composities op deze cd zijn carols in de stijl van John Rutter, niet alleen idiomatisch maar ook ritmisch (12/8 maat in Unto us a Child). De Roden Service, bestaande uit een Magnificat (Lofzang van Maria) en een Nunc dimittis (Lofzang van Simeon), ontstond in 2006 ter gelegenheid van een concertreis van het Roder Jongenskoor. Het stuk had door Howells geschreven kunnen zijn, al zijn kenmerkende elementen, inclusief het orkestrale orgelgebruik, zitten erin.
Na weer een drietal hymnen in de stijl van John Rutter word je wel benieuwd naar het éigen geluid van Daniel Rouwkema. Dat is te horen in Uw lente werpt haar licht vooruit en in de antifonen en chants bij een viertal psalmen (tracks 11 t/m 14). Hoewel ... de orgelintroductie tot de antifoon van Psalm 122 is een letterlijk citaat van de orgelintroductie van Blessed City, Heavenly Salem van Sir Edward Bairstow!
Pogingen om de Engelse kerkmuziekstijl de Nederlandse kerken binnen te halen in Evensongs en vesperdiensten zijn niet altijd even succesvol omdat de kwaliteit van Engelse koorzang en orgelbegeleiding nu eenmaal moeilijk te evenaren is. Daniel Rouwkema, zijn koor Canticum Groninghae en Euwe de Jong slagen daar op deze cd evenwel uitstekend in.
Alleen de opname viel me niet echt mee: de koorstemmen komen wat veel van links óf van rechts.
In het cd-boekje zijn naast alle liedteksten ook toelichtingen in Nederlands en Engels opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links