CD-recensie

 

© Basia Jaworski, juli 2016
Blogspot op https://basiaconfuoco.wordpress.com/

 

Sommer: Sapphos-Gesänge op. 6 - Goethe-Lieder - Odysseus

Elisabeth Kulman (mezzosopraan), Bo Skovhus (bariton), Bamberger Symphoniker o.l.v. Sebastian Weigle

Tudor 7178 69' (sacd)

 

 
 
Hans Sommer
 
 
Elisabeth zu Wied

Heeft u ooit eerder van Hans Sommer (1837 - 1922) gehoord? Ik niet. En toch: in zijn tijd was hij best bekend, voornamelijk als componist van op sprookjes gebaseerde opera's. Zijn compositiestijl doet aan Richard Strauss, Schreker en Mahler denken, maar dan overgoten met een sausje van Wagner en Liszt. Sommer is laat met het componeren begonnen, eerst studeerde hij af als wis- en natuurkundige. Op zijn 47ste is hij met vervroegd pensioen gegaan om zich helemaal aan de muziek te wijden. 
Veel waardering kreeg hij van Franz Liszt, die behoorlijk onder de indruk was van zijn opus 6, de Sapphos-Gesänge. Pikant detail: de gedichten werden, onder het pseudoniem Carmen Sylva, geschreven door de Roemeense koningin Elisabeth zu Wied. 

De in 1884 georkestreerde liederen werden voor het eerst uitgevoerd in Bambergen in 2010. Gezongen door de mooie, warme Oostenrijkse mezzosopraan Elisabeth Kulman. Vijf dagen later kwamen zijn Goethe-Lieder aan de beurt, gezongen door Bo Skovhus, de intelligente Deense bariton, die altijd in was (en is) om een lans te breken voor een onbekend repertoire. Beide zangers hebben het nu, onder de bezielde leiding van Sebastian Weigle en met het hemelse geluid van de Bamberger Symphoniker deze werken vastgelegd, waarvoor een driewerf hoera. Voor de dirigent en zijn orkest voor het uitgraven en ons op een zilveren schaal presenteren van verborgen schatten. Voor de geweldige zangers die werkelijk hun best deden om al dat onbekende te leren en er ons deelgenoot van te maken. En last but not least: voor Hans Sommer voor de composities waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden en die mijn leven hebben verrijkt. Ik hoop van harte dat zijn werken terugkeren naar de concertzalen. Met deze cd wordt hem in ieder geval, al is het zeer verlaat, recht gedaan.

 


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links