CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2022
http://basiaconfuoco.com

Mahler 4 for Ensemble

Mahler/Stein: Symfonie nr. 4 in G

Judith van Wanroij (sopraan), Camerata RCO o.l.v. Lucas Macías Navarro
Gutman Records CD 173 • 56' • (2017)

 

Het gebeurt niet zo vaak meer dat ik prettig verrast word door een nieuwe Mahler-opname, maar nu heeft Gutman Records mij waarachtig zo blij als een kind gemaakt. Het Camerata RCO heeft zich over Mahler IV ontfermd, waarbij zij uitgegaan zijn van de kamermuziekversie van Schönberg-leerling Erwin Stein uit 1921.

Natuurlijk is een kamerensemble niet met het 'volle' symfonieorkest te vergelijken en natuurlijk is de klank – het klinkt vanzelfsprekend – 'kleiner' en transparanter, maar de puurheid en de transparantie zijn in dit geval zo mooi en zo verfrissend dat ik de symfonie nu even niet anders wil horen!

Nu is Camerata RCO zelf eigenlijk een ‘kamermuziekversie', van het Koninklijk Concertgebouworkest: alle leden spelen of hebben in dat orkest gespeeld. We mogen dus stellen dat ze hun Mahlers echt 'under the skin' hebben.

Wat ik nu zo onvoorstelbaar leuk vind is dat ik al die instrumenten afzonderlijk goed kan horen. Iets wat niet onmiddellijk een pre is als het om de 'volle' orkestklank gaat. Echter, in deze 'pocketversie' is het onweerstaanbaar. Zo kan ik enorm genieten van het schitterende pianospel van Nicolas van Poucke en de stralende warmte van de strijkers bezorgt mij een gevoel van een zeer aangename geborgenheid. Tel daarbij het bijna klezmer-achtige geluid van de blazers (klarinetten!), het ondersteunende ritme van de pauken, het verrassingseffect van de accordeon … Smullen!

Judith van Wanroij heeft het perfecte timbre voor de ‘Himmliche Freuden' en dirigent Lucas Macías Navarro heeft er hoorbaar zelf plezier in. Ook de opname is uitstekend en de tekst in het boekje (ook in het Nederlands!) is...hilarisch.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links