CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2016

Lutoslawski: Partita (voor viool en orkest) - Chain 2 (voor viool en orkest) - Chain 3 (voor orkest) - Pianoconcert - Novelette (voor orkest)

Anne-Sophie Mutter (viool), Krystian Zimerman (piano) BBC Symphony Orchestra olv Witold Lutoslawski
DG 4715 882 • 73' • (2002)

 

Witold Lutoslawski (1913-1994) mag ongetwijfeld gerekend worden tot de allergrootste componisten van de twintigste eeuw. Zijn oeuvre is niet bijster groot maar des te indrukwekkender. Het pianoconcert neemt daarin een prominente plaats in, gecomponeerd in 1987 in opdracht van de Salzburger Festspiele en opgedragen aan zijn landgenoot, de Poolse pianist Krystian Zimerman. De première volgde in 1988, met Zimerman aan de vleugel en de componist als dirigent.

Het is een zeer lyrische, maar ook een zeer expressieve compositie die je werkelijk aan je stoel nagelt. De vier delen ervan lopen als een ketting in elkaar over. Buitengewoon indrukwekkend en ongekend spannend, maar ook, en dat vind ik zeer zeker belangrijk, dat het concerto zeer toegankelijk is voor de minder ervaren luisteraar.

Muziek die als ketting in elkaar overgaat… Nee het is niet echt iets nieuws, zeker niet voor Lutoslawski. Al in 1986 componeerde hij drie werken onder de titel Chain (ketting) .

Eén deel ervan, Chain 2 voor viool en orkest, werd toen door de Duitse violiste Anne-Sophie Mutter dermate indrukwekkend uitgevoerd dat de componist besloot zijn Partita voor viool en piano (ooit gecomponeerd voor Pinchas Zuckerman) speciaal voor haar om te werken en aan haar op te dragen.

Het zijn geen nieuwe opnamen, maar wat maakt het uit? De muziek is schitterend en uitvoeringen niet minder dan fenomenaal.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links