CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2018

 

XXIV Fantasie per il Flauto

Telemann: Blokfluitfantasieën (Fantasia per il flauto senza basso) nr. 1-12 TWV 40:2-13 - aangevuld met eigentijdse fantasieën (zie voor de namen van de componisten de recensietekst)

Tabea Debus (blokfluit)
TYXarte TXA18105 • 80' •
Opname: februari 2017, St Mary's Harrow-on-the-Hill, Londen

www.TYXart.de

 

Een uitstekende gedachte om de fantasieën van Telemann te verbinden met die van een aantal eigentijdse componisten, duidelijk door deze achttiende-eeuwse 'getreue Musikmeister' geïnspireerd: Dani Howard (1993), Alastair Penman (1988), Oliver Leith (1990), Leo Chadburn (1978), Fumiko Miyachi (1979), Max de Wardener (1972), Arne Gieshoff (1988), Ronald Corp (1951), Moritz Eggert (1965) Misha Mullov-Abbado (1991), Frank Zabel (1968) en Colin Matthews (1946). Zoals ik al eens eerder heb geschreven: het samenbrengen van 'oud' en 'nieuw' in een programma opent geheel nieuwe vergezichten op beide genres. Dat gebeurt hier ook. Dat er tevens melding kan worden gemaakt van een aantal wereldpremières doet er in dit kader niet eens zoveel toe, maar is wel het vermelden waard.

Dit is geen recital dat van toevalligheden aan elkaar hangt. Integendeel, de blokfluitiste mag zich erop beroemen dat de Londense City Music Foundation ter gelegenheid van de 250ste sterfdagherdenking van Telemann in 2017 speciaal voor haar de hierboven genoemde twaalf componisten opdracht heeft gegeven om een nieuwe compositie in te brengen met een van Telemanns fantasieën daarbij als uitgangspunt (melodisch, harmonisch of ritmisch, of een combinatie daarvan). Het heeft geleid tot twaalf bijzonder geslaagde en verrassende, fonkelnieuwe composities. Voor alle duidelijkheid: dit is dus geen oude muziek die in een nieuw jasje is gestoken. Dan is er het geweldige spel van de Duitse blokfluitiste Tabea Debus (1991) verbluffend virtuoos, snedig, perfect gearticuleerd. Ze toont veel affiniteit met zowel de twaalf fantasieën van Telemann als met deze eigentijdse fantasieën. De vele verschillende blokfluiten die Debus bespeelt staan keurig in het boekje vermeld. Een juweeltje van een cd!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links