CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2015

 

Sol de mi fortuna - Antonio Soler - Klavecimbelsonates uit de Morgan Library

Diego Ares (klavecimbel)

Harmonia Mundi HMC902232 • 74' •

Opname: maart 2015, Studio Sequenza, Montreuil (F)

 

In 2011 verwierf de Morgan Library in New York maar liefst 43 klavecimbelsonates van de Spaanse Padre (Vader) Antonio Soler (1729-1783). Het was - 250 jaar later! - voor de muziekwereld tegelijkertijd een belangrijke ontdekking. Volgens kenners overtreft de Morgan-collectie qua aantal alle andere tot nu toe bekende bronnen en kan het musicologisch belang ervan niet hoog genoeg worden geschat.

Het gehele manuscript bevat niet alleen werk van Soler, getuige de inscriptie 'Sonatas del Sr. Dn. Domingo Escarlati y otras de frai Antonio Soler' (Sonates van Don Domenico Scarlatti en anderen door Broeder Antonio Soler). In het begeleidende boekje wordt het tot in de finesse door de Spaanse klavecinist Diego Ares uit de doeken gedaan.

De muzikale inhoud van deze cd overtrof mijn stoutste verwachtingen, niet alleen wat het grootse spel van Ares betreft, maar ook de stukken zelf, waarbij het ene hoogtepunt zich aan het andere rijgt. Dit is werkelijk sublieme muziek. Daar hoort ook een subliem instrument bij, en dat is het ook: het in alle registers schitterend klinkende klavecimbel dat werd gebouwd door Joel Katzman (Amsterdam 2009) naar het voorbeeld van een klavecimbel uit Sevilla, toegeschreven aan Francisco Pérez Mirabal (1734). Het is een ideale combinatie: klanktovenaar Diego Ares en dit Katzman-klavecimbel.

Deze muziek, die eeuwenlang op een stoffige plank moet hebben gelegen, heeft Ares op een geweldige manier voor ons ontsloten. Dat maakt deze uitgave op zich al tot een exploratie van jewelste. De opname is net zo'n juweeltje.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links