CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2017

 

Franz Schubert - The Complete Original Piano Duets

Schumann: 8 Polonaises voor piano vierhandig

(Klik hier voor de discografische gegevens)

Divine Art dda 21701 • 8.20' • (7 cd's)

Arthur Goldstone en Caroline Clemmow (piano)

Opname: 1998/99, St. John the Baptist Church, Alkborough, North Lincolnshire (VK)

   

Maar liefst zeven cd's met stukken voor piano vierhandig van Franz Schubert (hij schreef - ongetwijfeld om praktische redenen - niet voor twee piano's). Voor zover ik heb kunnen zien is de set compleet. Dat moet ook wel, want zo wordt het ook aangekondigd: 'The Complete Original Piano Duets' (niet te verwarren met een andere uitgave: 'The Unauthorised Piano Duets'). De opzet is zo gekozen dat de volgorde in overeenstemming is met die in de concertprogramma's van het pianoduo. Met andere woorden, zoals deze stukken op cd staan, zijn ze in de concertpraktijk ook zo uitgevoerd. Dat betekent dus ook dat bijvoorbeeld een aaneengesloten set van zes marsen (zoals oorspronkelijk ook zo gepubliceerd) verspreid is over deze zeven cd's. Daar is overigens niets mis mee. Integendeel, er is duidelijk gezocht naar een optimale contrastwerking en dat betaalt zich hier ook ten volle uit. Dat in deze set ook acht polonaises van Robert Schumann zijn opgenomen is evenmin vreemd: Schumann schreef ze in augustus en september 1828, met die van Schubert (D 599) als inspirerend voorbeeld. Dat Schubert kort daarop overleed, op 18 november, houdt hiermee overigens geen verband. Interessant om te horen hoezeer de 18-jarige Schumann al zijn eigen creatieve koers vaart.

Het duo Goldstone & Clemmow is uiteraard niet het enige dat zich intensief met Schuberts vierhandige pianowerken heeft beziggehouden. Ik roep een aantal illustere namen in herinnering: Christoph Eschenbach en Justus Franz, Patrick en Taeko Crommelynck, Jenö Jandó en Zsuzsa Kollár, en natuurlijk van vrij recente datum het Belgische koppel Jan Vermeulen en Veerle Peters. Terwijl van de beroemde Fantasie in f, D 940 het aantal opnamen nauwelijks nog te tellen is.

Het is nogal wat, 8 uur en 20 minuten muziek, deels meesterwerken en deels producten van geïnspireerde huisvlijt. Door een geweldig pianoduo wel te verstaan. Door de critici beschreven als een 'dazzling husband and wife team', 'a British institution in the best sense of the word' en 'the UK's pre-eminent two-piano team' heeft het duo (Anthony Goldstone en Caroline Clemmow vormden hun duo in 1984 en trouwden in 1989) inmiddels zo'n veertig cd's op zijn naam staan en straalt het spel consistent wereldklasse uit. Ik denk niet dat er een integrale opname van deze stukken bestaat of nog komt die beter is dan deze (Vermeulen en Peeters spelen dit repertoire anders dan Goldstone en Clemmow uitsluitend op fortepiano). Of anders gezegd: niet beter, wel anders. Uiteraard! Hier horen we een en al perfect gedoseerde fonkeling en energie, maar ook dichterlijkheid en intimiteit.

Deze opnamen hebben door de jaren heen op het Olympia-label een nogal zwervend bestaan geleid, totdat nu de Amerikaanse Divine Art Recordings Group zich erover heeft ontfermd. Het klinkt allemaal als een klok, mede dankzij de tot in de puntjes gestemde en onderhouden Gotrian-Steinweg concertvleugel. In de bijgevoegde uitvoerige documentatie tonen de beide pianisten zich ook op dit gebied uitstekende stilisten die op het gebied van de geschiedschrijving bijzonder goed geïnformeerd zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links