CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2020

Schubert: Pianotrio in Es, D 929 - in Bes, D 28 (Sonatensatz) - Notturno in Es, D 897

Busch Trio: Matthieu van Bellen (viool), Ori Epstein (cello), Omri Epstein (piano)
Alpha 632 • 66' •
Opname: december 2019, Muziekhaven, Zaandam

   

Franz Schubert schreef vier pianotrio's, waarvan er twee slechts eendelig: een Adagio (Notturno) in Es, D 897 en een 'Sonatensatz' in Bes, D 28. Samen met de beide vierdelige en aldus 'volwaardige' pianotrio's in Bes, D 898 en in Es, D 929 passen ze gemakkelijk op een dubbel-cd (met een totale speelduur van zo'n 1 uur en 40 minuten). Daarvan zijn er - u zult het vast wel weten - meerdere (en daaronder bepaald niet de minste) voorhanden (waarvan de 'eerste stereotoon' door het fameuze Beaux Arts Trio werd gezet).

Dat had Alpha, respectievelijk het Busch Trio uiteraard eveneens kunnen doen, maar men heeft toch de voorkeur gegeven aan twee afzonderlijke uitgaven, waarvan de tweede dus nog moet komen. Althans, dat bericht heb ik ontvangen ("wat in het vat zit, verzuurt niet.")

Het Busch Trio hoeft zich uiteraard niet meer te bewijzen: het in 2012 opgerichte ensemble excelleert in sterk communicatief musiceren en doet recht aan die bekende uitspraak van Goethe: 'Man hört vier (in dit geval drie) vernünftige Leute sich untereinander unterhalten'. Intens muzikaal vormgegeven communicatie, daar draait het bij dit drietal om, zowel binnen de eigen gelederen als in de richting van het publiek, onverschillig of dat zich in de zaal of gewoon thuis bij de stereo-installatie bevindt.

Wie het nog niet wist: het trio ontleende zijn naam aan de violist Adolf Busch (1891-1952); en niet toevallig speelt Matthieu van Bellen op een Guadagini die eens aan de Duits-Zwitserse violist toebehoorde. De drie musici zullen ongetwijfeld in zijn belangrijke voetsporen hebben willen treden, maar de grote technische en interpretatieve kwaliteiten van hun spel zullen altijd wel mede verbonden blijven met de pedagogische inbreng van coryfeeën als András Schiff, Eberhard Feltz en het Artemis Quartett, maar ook de 'Chapelle Musicale Reine Elisabeth' in Brussel.

Kort en goed: geniet van dit verfrissende, fonkelende maar ook diepzinnige en lyrische spel (het laatste trio, daterend van november 1827, is daarvan het meest wonderschone voorbeeld dat te bedenken valt) dat door Aline Blondiau met meesterhand uw kamer wordt binnengeloodst.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links