CD. -RECENSIE

 

© 2000 Aart van der Wal

 

Schubert: Lob der Tränen, D 711 - Lebensmelodien, D 395 - Sprache der Liebe, D 410 - Wiedersehn, D 855 - Sonnet I, D 628 - Sonnet II, D 629 - Sonnet III, D 630 - Abendrote, D 690 - Die Berge, D 634 - Die Vögel, D 745 - Der Schmetterling, D 633 - Der Wanderer, D 649 - Das Mädchen, D 652 - Die Sterne, D 684 - Die Gebüsche, D 646 - Blanka, D 631 - Der Schiffer, D 694 - Fülle der Liebe, D 854 - Im Walde (Waldesnacht), D 708.

Christine Schäfer (sopraan), Matthias Goerne (bariton), Graham Johnson (piano).

Hyperion CDJ33027 0 • 79' •


Met deze 27ste editie komt zo langzamerhand het einde van dit grootse project in zicht. Als het lukt betekent dit dat we ook ná het Schubert-jaar (voor mij is het trouwens iedere dag Schubert-dag) kunnen beschikken over het door Hyperion integraal vastgelegde liedoeuvre van deze componist met inbegrip van de vele alternatieve versies.

Een van de grote winstpunten van deze serie is dat werd gekozen voor steeds wisselende zangsolisten met Graham Johnson als een rotsvast baken aan de piano. En dan heb ik het niet alleen over de grote coryfeëen van de liedkunst die aan ons oor voorbij trekken, maar ook over de ontdekking van nieuw talent in dit genre, wat voornamelijk op het conto van Johnson mag worden geschreven: hij zocht én hij vond...
Maar niet ontkend kan worden dat deze aanpak niet alleen voordelen biedt. Dat blijkt ook uit deze uitgave: Görne is een nieuwe ontdekking die nog veel van zich zal doen spreken, een soepele bariton die veel technisch raffinement in huis heeft, maar nog niet op alle fronten blijk geeft van een grote affiniteit met het Schubert-idioom. Dit uit zich in een zekere mate aan vlakheid en de neiging naar voorzichtigheid. Zo op het eerste gehoor is het allemaal puntgaaf en afgerond, met een fraai legato en vertragingen en versnellingen keurig op hun plaats. Maar het is gelijktijdig te mooi, te voorspelbaar en bijna gelikt. Een verschijnsel dat we overigens bij menige Engelse liedervertolk(st)ers tegenkomen waardoor Het Kanaal wel erg breed lijkt. Zo ontstaat het volstrekt verkeerde beeld van de saloncomponist die Schubert absoluut niet was. Schäfers talenten vallen niet in de interpretatieve klasse van Ameling of Schwarzkopf: zij munt vooral uit door jeugdige onbevangenheid en een lichtere aanpak, waarbij het avontuurlijke element gelukkig niet ontbreekt. Over de bijdragen van Johnson niets dan goeds, al kan hij in sommige liederen (bijvoorbeeld D 694) de bijzondere toets van Gerald Moore niet doen vergeten. De opname is vlekkeloos. Een bijzonder compliment voor het ruim bemeten cd-doosje waarin het dikke cd-boekje perfect past. Jammer dat deze 'vondst' eerst nu wordt toegepast. Inmiddels zijn althans bij mij vrijwel alle boekjes van deze cd-serie aan de lipjes van het cd-doosje ten offer gevallen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links