CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2005

 

Rossini: L'Album pour les enfants dégourdis (Complete pianowerken, deel 2).

Paolo Giacometti (piano).

Channel Classics CCS 13898 • 67' •


De bejaarde Rossini hield zich vrijwel alleen nog bezig met het 'kleine grut', maar zijn inspiratie lijkt ook dan nog ongebroken te zijn. Dit zijn kostelijke miniaturen die het waard zijn om niet alleen te worden gehoord, maar ook om regelmatig uit de cd-kast te worden gehaald. En niet in de laatste plaats dankzij de fenomenale vertolking van Paolo Giacometti, die op deze prachtig opgenomen cd de sterren van de hemel speelt. Heel bijzonder is de 'astmatische Étude' die inderdaad kortademig klinkt, met lange uithalen, een kolfje naar Giacometti's hand.

Dit is een pianistiek kleurenspektakel van de eerste orde, dat duidelijk maakt dat Rossini's verbeeldingskracht niet alleen in het domein van de opera en het oratorium tot grote hoogte steeg, maar ook in zijn instrumentale muziek voor de luisteraar ongekende vergezichten opent. Er zijn zoveel details te horen en er worden dusdanig verhalen vertelt dat we verbluft achterblijven.

Weer is de opname een waar sieraad. De prachtig klinkende, heuse Erard-vleugel (Parijs 1849) had er naar mijn gevoel niet beter op kunnen staan. Zó moet het tijdens de soirée musicale van Rossini geklonken hebben... denk ik dan.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links