CD-recensie

 

© 2003 Aart van der Wal

 

Rauchenecker: Strijkkwartet nr. 1 in c.

Goetz: Strijkkwartet in Bes.

Winterthur Streichquartett.

Jecklin Edition JD 703-2 9 • 61' •


De uit München afkomstige Georg Wilhelm Rauchenecker (1844-1906) vestigde zich in 1870 in Zurich als pianoleraar en kwam vervolgens in contact met Richard Wagner die zich toen in Triebschen ophield. Rauchenecker werd lid van het Triebschen Quartett dat zich o.l.v. Wagner o.a. wijdde aan Beethovens strijkkwartetten. In het hier vastgelegde kwartet is de invloed van Wagner onmiskenbaar: in het openingsdeel worden rechtstreekse citaten zelfs niet geschuwd, terwijl ook motieven uit Smetana's De Moldau (evenals dit kwartet gecomponeerd in 1874: toeval?) opduiken. In het werk wordt duidelijk dat Rauchenecker graag op illustere voorgangers teruggrijpt (o.a. Bach en Schubert) en zich hoedt voor overdadige ornamentiek.
Terecht werd gekozen voor de combinatie met het enige strijkkwartet (er bestaan twee versies van: de eerste van 1863 en de tweede van 1866, waarvan de laatste hier wordt gespeeld) van Hermann Goetz (1840-1876) die in Königsberg het leven zag. In 1863 werd hij in het muzikaal armoedige Winterthur tot organist benoemd. Drie jaar later ontmoette Goetz Johannes Brahms die in de jaren zestig diverse malen Winterthur bezocht. Beiden hadden grote waardering voor elkaars werk, maar een vriendschap kwam niet tot stand. Brahms lijkt trouwens model te hebben gestaan voor de intervallen in het menuet. Het was Rauchenecker die als dirigent in zijn eerste concert Goetz' symfonie in Fis uitvoerde. Ook Goetz hanteert heldere, strakke lijnen en mijdt een overvloedige betoogtrant. Het is onbegrijpelijk dat het tot 1990 heeft moeten duren alvorens Amadeus Verlag in Winterthur het werk publiceerde.
Het Winterthur Streichquartett levert uitstekend kwartetspel of en is en toont zich daarbij een warm pleitbezorger voor beide componisten. De opname is helder en warm, met voldoende distantie tussen de solisten. Mijn recensie-exemplaar bleek verre van gaaf: vanaf track 7 waren er talloze haperingen te registreren. Bij aankoop dus opletten! Dit is echter zonder meer een aanwinst voor de kwartetliefhebber.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links