CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2019

Prokofjev: Sprookjes van een oude grootmoeder op. 31 - Études op. 2 nr. 1-4 - Visions fugitives op. 22 - Pianosonate nr. 6 in A, op. 82

Florian Noack (piano)
La Dolce Volta LDV 74 • 72' •
Opname: april 2019, Immanuelskirche, Wuppertal (D)

   

De jonge Belgische pianist Florian Noack speelt schitterend. Er verschenen al eerder cd's van hem, maar dit Prokofjev-recital is mijn eerste kennismaking met dit grote pianotalent. Zijn grote kracht is de verscheidenheid die hij in zijn spel aanbrengt. Niets is eenvormig, integendeel. Iedere frase heeft karakter, ieder aangebracht contrast zijn functie en dankzij een uiterst geraffineerd toucher speelt hij als het ware voortdurend met de meest uiteenlopende kleuren. Wat ook treft is die bijzondere combinatie van ritmische scherpte en souplesse, naast de volmaakte articulatie en het volkomen afzien van maniertjes. Noack lijkt bovendien een natuurtalent te bezitten voor het doorgronden en exploreren van de werkstructuur, onverschillig of die zich in groter (de Zesde sonate) of kleiner verband (sprookjes, études of de letterlijk vluchtige verschijningen in 'Visions fugitives') manifesteert. Kortom, grandioos spel met een duidelijk eigen karakter, zoals bijvoorbeeld ook blijkt uit het wisselspel tussen linker- en rechterhand in de vier Sprookjes van een oude grootmoeder. Treffend is ook de wijze waarop hij in de 'Visions fugitives' de door Prokofjev ingevlochten flitsende octaafwisselingen een sterk retorisch cachet meegeeft dat balanceert tussen harmonieuze lichtheid en dissonante ironie. Het grillige karakter wordt nog eens onderstreept door de soms bewust langzamer genomen tempi (dan voorgeschreven door de componist). Het is een ander voorbeeld van het eigen expressieve karakter dat Noack deze muziek heeft verleend.

Het zijn de subtiele tempowisselingen die van het openingsdeel van Prokofjevs Zesde sonate nu eens niet het brok motorisch aangestuurde monoliet maken dat menige andere uitvoering kenmerkt. Ook in de vertolking van dit werk draait het om finesse in een waaier van klankkleuren in een breed opgezet perspectief. De Steinway is tot in de puntjes vastgelegd: helder en met een indrukwekkende sonoriteit.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links