CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2018

 

Preisner - Piano Music

Preisner: 10 Easy Pieces for Piano - La Double Vie de Véronique - Aberdeen - Damage - Décalogue VI & IX - Fairytale: a True Story - The Secret Garden - Trois Couleurs Blanc - Trois Couleurs Bleu - Trois Couleurs Rouge

Jeroen van Veen (piano)
Brilliant Classics 95411 • 61' + 80' • (2 cd's)
Opname: november 2017, Van Veen Productions, Studio II, Pernis

   

Zbigniew Preisner (1955) is de belangrijkste Poolse componist van filmmuziek. Wie naar deze pianomuziek luistert vindt daarin al direct vanaf het eerste nummer de klip en klare bevestiging. Niets mis mee, al wordt allengs wel duidelijk dat zonder (film)beeld de muziek aan wezenlijke inhoud verliest. Zij mist het substantiële van laat ik het maar het 'grote werk' (u weet precies wat ik hiermee bedoel) noemen. Met het filmbeeld erbij valt dat natuurlijk veel minder op. Sterker nog, het is nu juist de muziek die het filmbeeld aanmerkelijk versterkt. Daar is zij immers voor bedoeld.
Preisner werkte samen met niemand minder dan regisseur Krzysztof Kieslowski en scriptschrijver Krzysztof Piesiewicz, beiden niet minder bekende landgenoten van Preisner. Het leidde tot muziek bij ook internationaal hoog op de ranglijst staande films als Dekalog, The Double Life of Veronique, Three Colours Blue, Three Colours White en Three Colours Red. Geen wonder dus dat u deze titels terugvindt in deze pianomuziek op twee cd's.
De Nederlandse pianist Jeroen van Veen (1979) maakt van deze muziek meer dan zij naar mijn gevoel bevat, met onder zijn handen soms zelfs de geïnspireerde kleur en fleur van een waar meesterwerkje. Niet zo verwonderlijk, want Van Veen behoort tot de belangrijke vertolkers van de minimalistische muziek, een genre waarin ook Preisner zich al jaren geleden in heeft vastgebeten.

De fraaie opname werd gemaakt in Studio II (Studio I staat in Culemborg) van Van Veen Productions in Pernis ('Pernissimo'). Van Veen Productions is een gezamenlijke onderneming van Sandra en Jeroen van Veen (ze vormen samen ook een pianoduo).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links