CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2010

 

 

Penderecki: Vioolconcert nr. 1 (1977) - Hoornconcert (Winterreise) (2008).

Robert Kabara (viool), Radovan Vlatkovic (hoorn), Sinfonietta Cracovia o.l.v. Krzysztof Penderecki.

Channel Classics CCS SA 30310 • 60' • (sacd)

www.channelclassics.com

 


Een zeer boeiend programma met een zeer hoog authenticiteitsgehalte want de componist stond in juni 2009 in Krakow en in september van dat jaar in Katowice op de bok. Gelukkig zien we dat vaak: componisten die in de studio eigen werk dirigeren of tijdens de opname aanwezig zijn. Ik noem in dit verband slechts iets meer dan een handvol componisten: Olivier Messiaen, Henri Dutilleux, Witold Lutoslawski, Sofia Goebaidoelina en James MacMillan en Thomas Adès, Peter Eötvös, Esa Pekka Salonen en Oliver Knussen. Of in het verre verleden beroemde namen als Edward Elgar en Igor Stravinsky. Niet dat het eindresultaat per definitie dan beter is, maar die rechtstreekse betrokkenheid van de componist bij de opname heeft wel iets.

Het uitvoeren van eigentijds repertoire blijft zowel in de opnamestudio als in de concertzaal een niet vanzelfsprekende gebeurtenis. De oorzaken van dit fenomeen hoeven niet voor de zoveelste maal aan de orde te worden gesteld want op deze site en elders is dat al vaak genoeg gebeurt. Het is voldoende om het feit op zich nog maar een keer te memoreren. In een eerdere bespreking (klik hier) ben ik reeds ingegaan op het werk van Penderecki. Laat ik nu volstaan met de constatering dat zowel het Eerste vioolconcert als het Hoornconcert door hun virtuoze inslag en hun harmonieuze karakter geen al te grote problemen voor de toehoorder opwerpen; al worden er her en der best wel harde noten gekraakt. Er trekken nogal wat romantische stijlelementen voorbij, maar Penderecki's eigen geluid blijft overal goed waarneembaar. Penderecki is geen componist die in oude structuren en modellen is blijven steken, maar op basis van het bestaande nieuwe wegen heeft gezocht en gevonden.

De violist Robert Kabara en de hoornist Radovan Vlatkovic zijn ideale pleitbezorgers van deze beide concerten. Het Sinfonietta Cracovia is een uitstekend ensemble dat door Penderecki tot geweldige prestaties wordt aangespoord. De opnamen mogen er ook zijn. Ik zag in het colofon weer de bekende namen, met in de voorste linies Jared Sacks en Hein Dekker (ik ken hem nog van de tijd dat Philips Classics geweldige opnamen afleverde). Alle seinen wat mij betreft op groen dus.

Jared Sacks moet thuis, in zijn editing studio in Herwijnen, een aardig kunststukje hebben uitgehaald met de akoestische eigenschappen van twee volkomen verschillende zalen: die in Krakow (Vioolconcert) en in Katowice (Hoornconcert). Er zijn verschillen maar die zijn wel van een hoog harmonieus gehalte. Net zo harmonieus eigenlijk als die prachtige muziek van Penderecki. Het Hoornconcert ondergaat op deze sacd zelfs zijn wereldpremière. Kortom, warm aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links