CD-recensie

 

© Aart van der Wal, augustus 2021

Mozart: Klarinetconcert in A, KV 622 - Rondo KV 373 (bew. voor klarinet en orkest) - Sperai Vicino il Lido KV 368 (bew. voor klarinet en orkest) - Symfonie nr. 29 in A, KV 201

Nicolai Pfeffer (klarinet), Orchestra della Toscana o.l.v. Markus Stenz
NovAntiqua Records NA 55 • 72' •
Opname: aug. 2020, Teatro Verdi, Firenze (I)

   

De discografie is overladen met zowel Mozarts Klarinetconcert als diens Symfonie nr. 29, maar dat hoeft natuurlijk niemand te weerhouden dit nieuwe album aan te schaffen. Wat daarbij wellicht extra helpt is de door Andreas Tarkmann smaakvol gemaakte bewerking van de concertaria Sperai Vicino il Lido KV 368 voor klarinet en orkest, door de klarinettiste Sabine Meyer voor het eerst op cd gezet in 2013. De bezettting past bij dat van het Klarinetconcert met fluit, 2 hobo's, 2 fagotten, 2 hoorns en strijkerskorps. Als solo-instrument staat de Bes-klarinet genoteerd.
De tweede aanwinst betreft het Rondo KV 373, door Mozart oorspronkelijk gecomponeerd voor viool en orkest, maar door Nicolai Pfeffer bewerkt voor klarinet en orkest. Het blijkt een net zo smaakvolle onderneming. In beide gevallen geldt dat als je niet beter zou weten je beide werken aan Mozart zou toeschrijven. Een groter compliment voor de bewerkers kan ik niet bedenken. Wat dan tevens geldt voor de door Tarkmann vervaardigde cadensen voor KV 622.

De Duitse klarinettist Nicolai Pfeffer doet zijn naam ook muzikaal eer aan, want hij presenteert een kruidige Mozart met een vooral warme, ronde en expressieve toon. De tempi zijn goed gekozen, de fraseringen laten niets te wensen over en ook het dynamisch parcours krijgt alle aandacht. Duidelijk is ook dat solist en dirigent op hetzelfde aambeeld slaan: de samenwerking laat niets te wensen over.

Markus Stenz (we kennen hem vooral als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, de functie die hij in 2012 van Jaap van Zweden overnam en in 2019 beëindigde) kon en ongetwijfeld wilde er niet meer van maken. Met zijn uitstekend spelende Toscaanse ensemble (Stenz was al eerder in Toscane actief, in de jaren negentig, toen als artistiek leider van het Montepulciano Festival) en zet hij de typisch ‘klassieke' Mozart neer (het gaat er daarbij veelal om hoeveel 'Sturm und Drang' de dirigent erin wil stoppen). Evenals Pfeffer staat Stenz borg voor een fijnmazige afwerking, dynamisch uitstekend geproportioneerd en met veel oog (oor) voor het detail zonder de grote lijn uit het oog te verliezen. Stenz is een vakman die je over fraseren echt niets hoeft te vertellen. De opname is zeer geslaagd: strikt helder, met een fraaie strijkersklank en gloedvolle houtblazers en hoorns.

De titel van het album, Affinità Elettiva komt overeen met het bekende Duitse Wahlverwantschaften. Wie het boekje leest begrijpt waarom die titel is gekozen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links