CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2017

 

Laks: Strijkkwartet nr. 4 (1962) - Divertimento (voor viool, klarinet, fagot en piano) (1967) - Sonatina (voor piano) (1927) - Concertino (voor hobo, klarinet en fagot) (1965) - Passacaille (voor klarinet en piano) (1945) - Kwintet (voor piano en strijkers) (1967)

ARC Ensemble
Chandos CHAN 10983 • 83' •
Opname: november 2016, The Royal Conservatory of Music, Koerner Hall, Toronto

http://culture.pl/en/artist/szymon-laks

 

Bijzonder en een waardevol project tegelijkertijd, de vastlegging van deze vier werken van de Poolse componist Szymon Laks (1901-1983). Collega Siebe Riedstra besteedde al eerder aandacht aan Laks en zijn werk. Dit naar aanleiding van de heruitgave van het boek 'Kapelmeester van Auschwitz' (klik hier voor de recensie).

Szymon Laks met zijn echtgenote in Nice, 1948

Chandos meldt dat het 'premiere recordings' betreft, wat op zich wel klopt, maar wel met de kanttekening dat van het Divertimento en de Passacaille reeds opnamen bestaan, zij het in een andere bezetting. Het doet niets af aan het prachtige en waardevolle initiatief van zowel het ARC Ensemble als het Chandos-label. ARC staat voor 'Artists of the Royal Conservatory', in dit geval van het conservatorium van Toronto. Het ensemble bestaat uit Maria Berard en Erika Raum (viool), Steven Dann (altviool), Bryan Epperson (cello), Joaquin Valdepenas (klarinet) en David Louie en Dianne Werner (piano).
Deze schitterende muziek (die subliem wordt vertolkt: het ARC is een topensemble!) is het meer dan waard om gehoord te worden, zonder daarvoor eerst in stijlanalyses te hoeven vervallen. Het cd-boekje bevat naast een aantal unieke foto's een uitstekend geschreven toelichting die het oeuvre van Szymon Laks op een aansprekende manier voor de leek ontsluit. De opname is van de bekende Chandos-kwaliteit: helder maar toch warm en strikt vervormingsvrij. Met 83 minuten is dit wederom een cd die qua speelduur de grenzen heeft opgezocht.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links