CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2016

 

Stathis Skandalidis Plays Gilbert Isbin

All the colour you bring - Sign The wind - Weaving - Afar - Komt vrienden in de ronde - Seasong - From bloom to bloom - Auteb - Gift to the fall - Het viel een hemels dauwe - Reunion dance - Delicate - Embra - Yes love - Frolic - Amber - Daer zat een sneeuwwit vogeltje - Seeker of happiness - Ayre - A festive song - Quite soon the sun will touch the branches - Twinkle

Stathis Skandalidis (gitaar en luit)

Tern Records 007 • 62' •

Opname: februari 2015, Auurk Studio, Kortemark (B)

www.gilbertisbin.com

   

Eerst een mogelijk gerezen misverstand wegwerken: deze cd is gewijd aan de Belgische componist Gilbert Isbin en niet aan de Amerikaanse gitariste Sharon Isbin. (www.sharonisbin.com/). De verwarring is snel gezaaid want zowel Gilbert als Sharon schrijven muziek voor de klassieke gitaar. Bovendien timmeren zij beiden behoorlijk aan de weg. Gilbert heeft inmiddels 21 albums op zijn naam staan die wereldwijd worden verspreid en een groot deel daarvan werd uitstekend gerecenseerd. En evenals Sharon concerteert ook Gilbert. Zo is hij een graag geziene gast in de concertzalen in Europa en de Verenigde Staten. Hij mag met respect een 'veelschrijver' worden genoemd, met al zo'n honderdvijftig stukken voor zowel gitaar, luit als ensemble, waarvan een groot aantal in partituur is verschenen, onder meer bij de UK Lute Society, Berben Ediziones Musicales en Lantro Music.

Er zijn allerlei invloeden in zijn muziek aan te wijzen, variërend van jazz, neoklassiek, impressionisme tot pure volksmuziek, met alle typische gitaar- en luittechnieken die daarbij horen. Het is aangename muziek, met duidelijk herkenbare melodieën, harmonieën en ritmen. De Griekse klassieke gitarist en luitist Stathis Skandalidis laat het tot in de kleinste finesse dankzij de fraaie opname tot u komen. Hij studeerde onder andere aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf, het Mozarteum in Salzburg en bij coryfeeën als Jürgen Hübscher en Paul O'Dette. Een kaasplateautje, een goed glas wijn en zacht lamplicht geeft deze muziek extra cachet.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links