CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 1997

 

Händel: Negen Duitse aria's: Künft'ger Zeiten eitler Kummer - Das zitternde Glänzen der spielender Wellen - Süsser Blumen Ambraflocken - Süsse Stille, sanfte Quelle - Singe, Seele, Gott zum Preise - Meine Seele hört im Sehen - Die ihr aus dunkeln Grüften - In den angenehmen Büschen - Flammende Rose, Zierde der Erden.

Arleen Augér (sopraan), Peter Mirring (viool), Werner Tast (fluit), Burkhard Glaetzner (hobo), Matthias Pfaender (cello), Dieter Zahn (violone), Günter Klier (fagot), Walter Heinz Bernstein (klavecimbel).

Berlin Classics 0090502BC • 53' •


Händel componeerde deze zogenaamde Deutsche Arien tussen 1724 en '27 op dichtteksten uit Irdisches Vergnügen in Gott van Barthold Heinrich Brockes en toont zijn grote meesterschap in zowel de behandeling van de zangstem als de zeer geïnspireerde uitwerking van de concertante dialogen. De begeleidingen zijn niet minder dan concerti in miniatuur, waarboven de stralende lijnen van de sopraan zich feilloos aftekenen. Deze negen aria's ontbreken in de Händel-editie van Friedrich Chrysander omdat van het originele handschrift geen spoor te vinden is en ook een kopie ontbreekt. De door Herman Roth in 1921 gemaakte bewerking heeft deze aria's feitelijk toegankelijk gemaakt voor uitvoering in verschillende bezettingen. Voor de hier besproken cduitgave werd gebruik gemaakt van de door Walter Heinz Bernstein voor deze bezetting geredigeerde partituur.

De opname dateert uit 1980 met Augér op het hoogtepunt van haar kunnen (zij overleed dertien jaar later, 53 jaar oud). Met een fenomenale techniek etaleert zij de subtielste kleuren en worden bijna vanzelfsprekend de voor deze muziek zo essentiële rustpunten aangebracht. En terecht kleurt zij de Da Capo-delen anders in om zo de indruk van een herhalingsoefening te vermijden. De smaakvolle en soms zeer virtuoze begeleiding geeft extra reliëf aan de stem. Men proeve als voorbeeld van volmaakt samenspel de introductie van In den angenehmen Büschen. De opgefriste opname laat geen detail onberoerd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links