CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2017

 

Guyot: Te Deum Patrem - O florens rosa - Amen, amen dico vobis - Accepit Jesus panem - Prudentes virgines - Omni tempore benedic Deum - Adorna thalamum - Noe, noe, genuit puerpera - Ave Maria ... Signum magnum - Te Deum laudamus

Cinquecento: Terry Wey en David Allsop (countertenor), Tore Tom Denys en Achim Schulz (tenor), Tim Scott Whiteley (bariton), Ulfried Staber (bas)

Hyperion CDA68180 • 64' •

Opname: mei 2016, Kartause Mauerbach, Wenen (Oostenrijk)

https://www.youtube.com/watch?v=x1Rg-rY4uBU

 

Jean Guyot alias Castileti (ca. 1520-1588) was als priester, componist, auteur en leraar in het midden van de zestiende eeuw in Luik en omgeving een waar lichtend baken. Maar ook elders in het toenmalige Habsburgse rijk kende men zijn muziek en geschriften. Hij liet ons 26 motetten, een mis, een Te Deum en 16 liederen na. Zijn componeerstijl is die van de generatie na Josquin des Prez, met zijn typische imitaties en stemmentextuur, maar daardoor niet minder fantasierijk.

Het in de vocale renaissancekunst gespecialiseerde ensemble Cinquecento koos voor deze cd voor een representatief overzicht van Guyots componeren, te beginnen met zijn nog in Luik gepubliceerde vroege werk, gevolgd door muziek die hij zijn middenperiode in Wenen componeerde en ten slotte zijn late werk dat hij schreef nadat hij weer in Luik was teruggekeerd. Dat levert al met al een boeiend overzicht op, nog versterkt door de vlekkeloze koorzang zoals die door Cinquecento wordt gedemonstreerd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links