CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2018

 

Grieg: Vioolsonate nr. 1 in F, op. 8

Liszt: Elegie nr. 1 S 130 - nr. 2 S 131

Franck: Vioolsonate in A, op. 120

Lea Birringer (viool), Esther Birringer (piano)
Rubicon RCD1007 • 61' •
Opname: februari 2017, Saaländische Rundfunk, Grosse Sendesaal

   

De titel van deze cd, 'Lifelines', roept misschien vragen op, al is in dit geval 'Levenslijnen' het meest voor de hand liggend. Maar toch had het - en niet eens met veel fantasie - ook 'Reddingslijnen' kunnen zijn, zij het met een enigszins wrange ondertoon. Want welk label gooit tegenwoordig nog een reddingsboei uit naar jong muzikaal talent? Nu hebben de beide zussen Birringer een dergelijke 'reddingsboei' zeker niet nodig, want ze zijn een bekende verschijning op de concertpodia, individueel of als duo. Bovendien werken ze regelmatig samen met andere grote musici. Zo treedt Lea regelmatig op met Pavel Vernikov en Igor Levit en heeft Esther maar liefst dertig pianoconcerten op haar repertoire, terwijl ze daarnaast een veelgevraagde partner voor kamermuziek is.

Het kan eigenlijk nauwelijks anders dan dat dit duo een fraaie cd zou afleveren en daarvan getuigt zeker dit recital, met Liszts minder bekende twee Elegieën uit 1875/78 die worden geflankeerd door twee bekende vioolsonates van respectievelijk Grieg en Franck. In samenwerking met de Saarländischer Rundfunk is het een mooie uitgave geworden.

En hoe zit het nu met die 'Lifelines'? De titel duidt op de verbintenis tussen deze drie componisten, met Liszt als de deugd in het muzikale midden. Liszt had grote bewondering voor Grieg, terwijl Franck evenals Liszt graag kernmotieven gebruikte voor zijn grootschalige composities. Maar misschien nog belangrijker: hier zijn drie componisten aan het 'woord' die in het laatromantische idioom een belangrijke rol vervulden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links