CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2015

 

Granados: Pianokwintet in g, op. 49

Turina: Pianokwintet in g, op. 1 - Caliope (uit Las musas de Andalucia op. 93 nr. 9)

Javier Perianes (piano), Cuarteto Quiroga: Aitor Hevia en Cibrán Sierra (viool), Josep Puchades (altviool), Helena Poggio (cello)

Harmonia Mundi HMC 902226 • 51' •

Opname: februari-maart 2014, Teldex Studio, Berlijn

   

Twee pianokwintetten uit de vroege scheppingsperiode van twee grote Spaanse componisten: Enrique Granados en Joaquin Turina (Pérez). Het Pianokwintet van Granados dateert uit 1894. De toen 27-jarige componist liet zich toen al van zijn beste kant zien, met originele harmonieën en een groot gevoel voor het dramatisch contrapunt. Wat ook opvalt is de kwaliteit van zijn innerlijk gehoor, want alle instrumenten worden gelijkwaardig behandelt, wat zeker in dit genre compositorisch geen peulenschil is.

De dan 25-jarige Turina componeerde zijn Pianokwintet tussen januari en maart 1907, toen hij het eerste boek van Isaac Albéniz' 'Iberia' bestudeerde. Fascinerend is dat Turina een eenvoudige gregoriaanse melodie gebruikte waarmee hij het gehele werk expressief in vuur en vlam weet te zetten. Het manuscript draagt sporen van 'verbeteringen' van de hand van zowel César Franck als van de componist en musicoloog Auguste Sérieyx, bij wie Turina enige tijd studeerde. De zozeer door Francks geliefde, cyclische vorm blijkt ook Turina in het hart te hebben gesloten. Turina's 'Caliope', het negende sfeerbeeld uit de cyclus 'Las musas de Andalucia' op. 93 vormt de smaakvolle afsluiting van deze prachtige cd die zowel muzikaal als opnametechnisch geen wens onvervuld laat. De speelduur lijkt met ruim 50 minuten wat kort, maar daar staat tegenover dat dit volgens mij de eerste keer is dat deze beide pianokwintetten op cd zijn uitgebracht.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links