CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2021

Jean Françaix - Works for Winds

Poulenc/Françaix: Musique pour faire plaisir

Françaix: Neuf pièces caractéristiques - Sept danses (naar het ballet Les malheurs de Sophie) - Élégie pour commémorer le bicentenaire de la mort de W.A. Mozart

Chabrier/Françaix: Cortège burlesque

Chopin/Françaix: Trois Écossaises - Variations sur un air populaire allemand

Schubert/Françaix: Trois marches militaires

Winds of Orchestre de Chambre de Lausanne, Nicolas Chalvin
Claves 50-3032 • 74' •
Opname: jan. 2021, Lausanne Opera

 

Het is spijtig dat de muziek van de Franse componist Jean Françaix (1912-1997) zo weinig in de concertzalen te horen is. Terwijl hij toch bepaald niet de mindere was van een Chabrier of Poulenc. Het laat zich niet goed verklaren, want de muziek van Françaix heeft zich alle denkbare eigenschappen van klankesthetica toegeëigend, vervat in een strikt helder betoog waarin bovendien melodische inventie en groot compositorisch vernuft volmaakt met elkaar verenigd zijn. Heerlijke muziek zonder al te grote pretenties. Françaix had er een grondige hekel aan, zoals hij eveneens weinig ophad met theoretische bespiegelingen en cerebraal gedoe. Voor hem gold vooral la musique pour faire plaisir, niet toevallig het openingsnummer van deze cd, met daarin een stevige knipoog naar – ik noemde hem reeds – Francis Poulenc. Het heeft alles in zich waar Françaix mét Poulenc voor stond, in termen van esthetica, artistiek credo, gelardeerd met een fikse dosis onbevangenheid en genotzucht. Muziek die intelligent is geschreven en toch geen intellectualistisch karakter draagt. Best bijzonder eigenlijk.

Ook als bewerker had hij zijn naam hoog te houden, wat eveneens uit dit album blijkt en waarvan de uitvoeringen interpretatief noch technisch ook maar iets te wensen overlaten. Nicolas Chalvin weet hoe hij een blazersensemble moet 'kneden', wat tevens de instrumentale veelkleurigheid en de zeer geslaagde contrastwerking verklaart zoals die volkomen natuurlijk uit de luidsprekers komen. Slechts één minpunt: in het boekje wordt aan de bezetting van het blaasorkest per onderdeel geen syllabe gewijd, wat ik onbegrijpelijk vind. Wie de moeite neemt om bij Schott Music te rade te gaan wordt in ieder geval wel iets wijzer, maar dat kan de bedoeling toch niet zijn. Een pluspunt is wel dat de toelichting van uitstekend gehalte is. De opname trouwens ook.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links