CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2004


Fauré: Pianokwintet nr. 1 in d, op. 89 - nr. 2 in c, op. 115.

Domus (Susan Tomes, piano, Krysia Osostowicz, viool, Timothy Boulton, altviool, Richard Lester, cello), Anthony Marwood (viool).

Hyperion CDA66766 • 61' •


Na de beide pianokwartetten komt Hyperion nu met de beide pianokwintetten. Het Domus-ensemble en Marwood trekken alle registers open, wat resulteert in fonkelende en onweerstaanbare vertolkingen, waarin temperament en diepe bezinning om de voorrang strijden, zonder dat het in dit repertoire zo moeilijke evenwicht ook maar een seconde wordt doorbroken. Het andante uit op. 115 is adembenemend en neemt in het middendeel bijna bovenzinnelijke vormen aan. Het dansante slotdeel van op. 89 heeft grote intensiteit, maar wordt zo licht als een veertje uitgewerkt. Het openingsdeel van op. 115 balanceert terecht op het randje van roekeloosheid en heeft improvisatorische dimensies.

Deze uitvoeringen tonen ons Fauré op zijn best: grillig en ongenaakbaar, verheven of met aardse rondborstigheid, soms ook bijna ontoegankelijk, maar altijd zonder een spoor van gemakzucht of routine. De opname behoort tot de beste van dit label: breed, diep en glanzend, met een zeldzaam fraai vastgelegde vioolklank.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links