CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2008


 

Dvorák: Pianotrio nr. 1 in Bes, op. 21 - nr. 2 in G, op. 26.

Suk: Elegie in D, op. 23.

Florestan Trio.

Hyperion CDA67572 • 68' •

 

 

 


Het minste dat je van Dvoráks componeerstijl kunt zeggen is dat van de eenvoud ervan een bijna toverachtige schoonheid afstraalt. Slavische weemoed en passie, de veelsoortige en veelkleurige ingrediënten van de Tsjechische volksmelodieën, ze kregen alle een onvergankelijke plaats in deze onopgesmukte, ver van het effectbejag verwijderd gebleven kunstmuziek, die de decennia met het grootste gemak blijft trotseren. Pakkende thema's, pregnante ritmiek, de strijd tussen licht (majeur) en donker (mineur), de nooit aflatende energie, majesteitelijke panorama's naast vrolijke deuntjes die de geur van bloemen, maar ook van mest uitstralen en het gemoed onweerstaanbaar prikkelen. Wie blijft eigenlijk nog stilzitten bij dat springlevende, zwierige Allegretto scherzando uit het Eerste trio? Of dat boertige Scherzo uit het Tweede? Maar dan is er ook de contemplatieve, melancholieke Dvorák, die de dumka naar grote hoogten stuwt, zoals in het Adagio molto e mesto van op. 21.

 
  Het Floristan Trio

Het Floristan Trio (Susan Tomes - piano, Anthony Marwood - viool en Richard Lester - cello) behoort al meer dan een decennium tot de absolute topklasse en heeft vele onderscheidingen op zijn naam staan. We kennen het ensemble ook van succesvolle optredens in ons eigen land.

Dit Dvorák-programma staat in het teken van zowel groot technisch raffinement als onbekommerde musiceervreugde, dat aan de hoekdelen en de scherzi een gouden glans verleent. Deze musici raken bijna als als vanzelfsprekend de kern van deze muziek.

Zowel in de zonovergoten als in de meer beschouwende delen overheerste de volkomen natuurlijke en evenwichtige musiceertrant, fraai qua spanningsopbouw en in de dynamische uitwerking meesterlijk vormgegeven. Ook de Elegie van Suk vaart er wel bij. De opname is zeer geslaagd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links