CD-recensie

 

© Aart van der Wal, januari 2020

The Romantic Piano Concerto (80)

(A.) Dupont: Pianoconcert nr. 3 in f, 49

Benoit: Symfonisch gedicht voor piano en orkest op. 43

Howard Shelley (piano), Sinfonieorchester St. Gallen o.l.v. de solist
Hyperion CDA68264 • 63' •
Opname: februari 2018, Tonhalle, St. Gallen

 

Een prachtige en bovenal boeiende serie: Hyperions 'The Romantic Piano Concerto', voor het merendeel bestaande uit repertoire dat vrijwel niemand (nog) kent. We zijn inmiddels aanbeland bij het tachtigste(!) album, een mijlpaal die er zijn mag, ditmaal gewijd aan werk van althans in ons land twee vrijwel vergeten Belgische componisten: (Pierre) Auguste Dupont (1827-1890), niet te verwarren met zijn Franse naam- en tijdgenoot Gabriel Dupont, en Peter (Petrus Leonardus Leopoldus) Benoit (1834-1901). Dupont studeerde in Luik, de Vlaming Benoit in Brussel. Ze waren geen nieuwlichters, maar eerder vertegenwoordigers van de Laatromantiek die zich uiteraard niet alleen in Duitsland en Oostenrijk afspeelde. Wat zeker geen afbreuk doet aan de muzikale kwaliteiten van deze beide pianoconcerten, want zowel het Derde pianoconcert van Dupont (ca. 1870) als het Symfonisch gedicht voor piano en orkest van Dubois (ca. 1865) bevat zowel originele invallen als een fraai geciseleerde instrumentatie (dat die incidenteel wat 'dik' uitpakt heeft waarschijnlijk meer te maken met wat de toenmalige tijdgeest verlangde of verwachtte dan met de orkestratiekunde van de beide heren).

Voor muziek als deze krijg je de Berliner Philharmoniker of het Concertgebouworkest natuurlijk niet op de been, maar dat betekent nog niet dat dan maar moet worden omgezien naar tweede- of derderangsorkesten. Bovendien is de Britse pianist Howard Shelley (wie kent hem niet?) er niet de man naar om genoegen te nemen met matig presterende ensembles. De keus viel op het Sinfonieorchester St. Gallen dat kan bogen op een groot aantal dirigenten van naam uit het vrij recente verleden. Ik noem slechts Leif Segerstam, Petri Sakari, Leopold Hager, Serge Baudo, Krzysztof Penderecki en Alexander Lazarew. Shelley weet zich bovendien in het goede gezelschap van solisten van groot kaliber die met het orkest hebben opgetreden, waaronder Frank Peter Zimmermann, Boris Belkin, Imogen Cooper, Emmanuel Pahud, de gebroeders Capuçon, Baiba Skride en Elisabeth Leonskaja. Allemaal grote namen die in het Zwitserse St. Gallen hun opwachting hebben gemaakt.

'The Romantic Piano Concerto' is een geweldige serie, een ware 'Fundgrube', waar ook dit nieuwe album geen uitzondering op maakt. En zoals altijd is de documentatie dik in orde. Kortom, aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links