CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2010

 

 

Britten: Les Illuminations op. 18 - Quatre Chansons françaises.

Delius: A Late Lark.

Finzi: Dies Natalis op. 8.

Susan Gritton (sopraan), BBC Symphony Orchestra o.l.v. Edward Gardner.

Chandos CHAN 10590 • 69' •

www.chandos.net


We moeten er maar mee leren leven dat het merendeel van de Engelse muziek in ons land 'no place to be' is. Misschien zit er wel iets in onze volksaard die de weg naar al die grote Engelse toondichters voor ons afsluit. We gaan er graag naar op vakantie, al is Engeland lang zo populair niet als Frankrijk en Oostenrijk. Met Finse componisten hebben we trouwens ook niet veel op, naar het schijnt. Als we tenminste de concertprogramma's hier te lande als uitgangspunt nemen. Zelfs de om hun avontuurlijke programmering zo geroemde ZaterdagMatinee heeft wat dat betreft nog wel wat in te halen. En als deze drie werken nu nog gerekend moeten worden tot de 'moeilijke' muziek? Maar nee, verre van.

Maar de cd-koper kan zich gelukkig prijzen want daar is dan Chandos die het Engelse repertoire op cd enorm heeft verrijkt en dat ongetwijfeld zal blijven doen, net zo lang tot de koek echt schoon op is. En al dat artistieke moois wordt dan ook nog volbloedig en warm opgenomen, met de fantastische vocalen van Susan Gritton subliem in de (denkbeeldige) ruimte. Verbeeldingskracht, transparantie, exquise kleurschakeringen en sublieme afwerking maken van deze drie stukken een waar luisterfeest. Dit is dus echte kunst en misschien lijkt het daardoor allemaal zo vanzelfsprekend. Een klein smetje is Grittons onvoldoende affiniteit met de Franse taal. In Les Illuminations spannen Heather Harper (met Marriner op EMI) en Peter Pears (de tenorversie, met Britten op Decca) de kroon, maar daar staat tegenover dat Gardner, vergeleken met de minder goede opname met Neville Mariner en zijn Northern Sinfonia, voor een fantasierijker orkestfundament zorgt. Een prima alternatief is trouwens ook de combinatie Sally Matthews/Vladimir Jurowski (klik hier voor de recensie). Het duo Peter Pears/Benjamin Britten is en blijft waarschijnlijk onverslaanbaar, al is het alleen maar door het authentieke karakter dat zij aan het werk gaven.

De fraaie opname werd in november 2009 gemaakt in de Maida Vale Studios aan Delaware Road in Londen. Opnametechnicus Neil Pemberton heeft weer eens zijn indrukwekkende handtekening gezet!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links