CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2021

Brahms: Symfonie nr. 2 in D, op. 73 - Akademische Fest-Overtüre op. 80

Gewandhausorchester Leipzig o.l.v. Herbert Blomstedt
Pentatone PTC 5186851 • 55' • (sacd)
Live-opname: oktober 2019, Gewandhaus, Leipzig

   

Brahms met een gouden randje, zo omschreef de uitvoering van de Eerste symfonie door het Gewandhausorchester Leipzig onder de baton van Herbert Blomstedt (klik hier voor de recensie).

Ook de Tweede symfonie, opgenomen in dezelfde periode in het Gewandhaus, verdient dat predicaat ten volle. Opnieuw zijn we getuige van dit fenomeen in de persoon van de toen 93-jarige éminence grise, nog op zeer hoge leeftijd bruisend van vitaliteit, ongetwijfeld mede ingegeven door zijn decennialang volgehouden sobere leefstijl waarin voor vlees, drank en nicotine geen plaats is.

Wat in zijn vertolking toen en ook nu vooral treft is de orkestklank die onder zijn handen subliem opbloeit, zoals ook de frases de nodige ruimte krijgen, maar tevens het gevoel van rust in deze evocatieve ‘Pastorale' overheerst, waarbij de onderliggende puls sterk genoeg is omt de spanningsbogen tot volle wasdom te laten komen.

Dankzij het uitmuntende orkest (waarvan Blomstedt jarenlang chef-dirigent is geweest) creëert deze klankmagiër een subliem beeld van onvergankelijke schoonheid die de kern van deze muziek vormt. Het is dezelfde indrukwekkende gloed die ook de Akademische Fest-Overtüre omgeeft. Goudgerand: bondiger valt het eigenlijk niet te omschrijven.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links