CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2008


 

Brahms: Hoorntrio in Es, op. 40 - Vioolsonate nr. 1 in G, op. 78 - 7 Fantasieën op. 116.

Isabelle Faust (viool - Stradivarius 1704), Teunis van der Zwart (waldhoorn - Lorenz ca. 1845), Alexander Melnikov (Bösendorfer - 1875).

Harmonia Mundi HMC 901981 • 80' •

 


In het cd-boekje zetten de drie musici uiteen waarom ze voor deze opname hebben gekozen voor 'hun' instrument. De waldhoorn van Lorenz uit 1845 werd gekozen op uitdrukkelijke aanwijzing van de componist, in tegenstelling tot de al uit 1815 daterende ventielhoorn, die op het tijdstip van de compositie van dit trio al een halve eeuw in gebruik was. Maar Brahms wilde per se de natuurhoorn - met zijn warme, donkere klank - en niet de 'Blechbratsche', zoals hij het instrument gekscherend betitelde.

Een Bösendorfer-vleugel uit 1875 (gerestaureerd door Edwin Beunk en Johan Wennink) bleek met zijn typische Weense klank en de typische, het instrument eigen speeltechniek, de ideale partner voor de natuurhoorn. Voor de drie musici bleek het een volkomen nieuwe ervaring en inspiratie te zijn, wat dankzij deze opname hopelijk ook op u overslaat.

De 'Doornroosje' Stradivarius ten slotte stamt uit 1704 en werd met darmsnaren bespannen, zoals gebruikelijk in de negentiende eeuw. De samensmelting van het timbre van dit instrument met dat van de waldhoorn en de vleugel is inderdaad heel bijzonder.

Maar dit is toch niet meer dan het halve verhaal, want hoe brengen zij gedrieën het in deze veeleisende stukken er vanaf? Dit is muziek maken op het allerhoogse niveau, in termen van passie, intense lyriek, dichterlijke mijmering, melancholie, stoerheid, gedurfde kracht en klankschoonheid.

De Bösendorfer komt ook nog eens optimaal tot gelding in de Fantasieën op. 116, die onder de handen van Melnikov als liederen zonder woorden met grote contrastrijkdom naar de oppervlakte oprijzen. Als reuzen in miniatuur.

De in juni 2007 in de bekende Berlijnse Teldex studio gemaakte opname laat de fraaiste instrumentale klankkleuren uw huiskamer in dwarrelen. Een onvoorwaardelijk sublieme uitgave die in de hoogste regionen thuishoort. Alleen al dat Scherzo uit het Hoorntrio...


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links