CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2013

 

Rhapsody

Ravel: Tzigane - Vioolsonate nr. 2 in G

Bartók: Rapsodie nr. 1 Sz 86 - nr. 2 Sz 89 - Roemeense volksdansen Sz 56 (bewerkt door Zoltan Szekely)

Hubay: Scène de la csárda nr. 4 (Hejre Kati) op. 32

Rosanne Philippens (viool), Yuri van Nieuwkerk (piano)

Channel Classics CCS SA 35013 • 64' • (sacd)

Opname: november 2012, Eindhoven

   

Dit Nederlandse duo schrijft in het cd-boekje o.a.:

Als er één periode is, waartoe wij ons aangetrokken voelen, dan is het wel de tijd waarin Ravel en Bartók hun sonates en rapsodieën schreven. Van alle kanten waaiden muziekstijlen naar het Europese continent om zich als volksdansen, bluesritmes en exotische melodieën te nestelen in de harten van de klassiek geschoolde musici.
Hoezeer lijkt dit op onze situatie! Wij leerden weliswaar het vak aan de hand van Beethoven en Schubert, maar met Amerikaanse collega's, voorouders uit Indonesië en pop- en jazzmuzikanten als naaste vrienden wordt onze muzikale wereld evengoed bepaald door Radiohead, Brad Mehldau en Indonesische gamelan.

Ze herkennen ook de verbondenheid van Ravel en Bartók met enerzijds hun traditionele ambacht en anderzijds de klank van een andere cultuur en kunnen ze in die muziek hun vakmanschap, de passie van hun samenspel en de liefde voor hun instrument kwijt. In deze stukken voegen ze de daad bij het woord, met een bevlogenheid om ú tegen te zeggen, technisch tot in de puntjes verzorgd en samen musicerend alsof ze een (jong) leven niets anders hebben gedaan. De jazzflarden in Ravels Tweede vioolsonate, de onweerstaanbare mix van Hongaarse zigeunerklanken en flonkerende folklore van het Spaanse Baskenland in zijn Tzigane, Bartóks dansmuziek zoals die moet hebben geklonken op het Roemeense platteland, de beide rapsodieën die verschillende muziekstijlen op de Balkan weerspiegelen en dan als héérlijke afsluiting Hubays Hejre Kati, 'heerlijke Katie', pure romantiek in Hongaarse stijl (de csárdas) geschreven toen Bartók nog maar een kind was. Het duo Rosanne Philippens-Yuri Van Nieuwkerk (zoon van de componist Willem Wander van Nieuwkerk) heeft een prachtige muzikale reis gemaakt die zo overtuigend uit de luidsprekers komt dat we het met hen meebeleven. Dat is de échte kracht van muziek, tenminste als die zo wordt uitgevoerd en is opgenomen als hier. Deze beide jonge prijswinnaars spelen alsof hun leven ervan afhangt. Gelukkig is dat niet zo, maar het effect is er niet minder groot door. Channel Classics heeft altijd een fijne neus voor echt talent gehad. Prachtig!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links