<

CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2005


Ariaga: Strijkkwartet nr. 1 in d - nr. 2 in A - nr. 3 in Es.

Guarneri Quartet.

Philips 446092-2 • 75' •


Juan Cristósomo Jacobo Antonio de Arriaga was een Bask die in 1806 het levenslicht zag in Bilbao en slechts twintig jaar later overleed in Parijs. Terwijl Beethoven in Wenen in 1824 aan zijn laatste kwartetserie begon en Schubert al behoorlijk diep was doorgedrongen tot de expressieve toppen en dalen van de romantiek kwam de toen 17-jarige Ariaga met ongecompliceerde, divertisserende kwartetten in de klassieke stijl van Haydn en Mozart. Inclusief het statige danwel humoristische menuet. Technisch briljant geconcipieerd, elegant en soms ook een beetje geparfumeerd, maar niet bedoeld om de wereld van noten en tonen op zijn grondvesten te laten schudden. Gewoon mooie muziek voor de liefhebber.

Uit de opzet van deze kwartetten blijkt dat Ariaga soortgelijke werken van zijn grote voorgangers eerst goed had bestudeerd. Zo goed zelfs dat bepaalde sjablones rechtstreeks naar de grote Klassieken verwijzen.
De hier verzamelde composities behoren zeker niet tot de derderangsgarnituur en zijn evenmin het produkt van een te ver doorgedreven epigonisme. Integendeel, ze zijn het alleszins waard om (ook herhaaldelijk!) beluisterd te worden. Volmaakte vormbeheersing, melodische inventiteit, verrassende harmonische wendingen en soms uitgesproken virtuoze vioolpartijen verheffen deze werken onmiskenbaar boven het gelegenheidswerk van een matig getalenteerde componist. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat sommige overgangen wat stroef verlopen en de weg terug naar de oorspronkelijke toonsoort een enkele maal wat gekunseld aandoet (Bruckner had daarvoor tenminste de pauk als hulpmiddel!)

Het Guarneri-kwartet speelt deze kwartetten als grote meesterwerken,virtuoos, levendig en met een voortvarend élan. De expressieve weergave van het bijna smartelijke Adagio van het eerste kwartet is ze zo te horen op het lijf geschreven. De opname is in de typische Philips-kwartetstijl: helder en met een volmaakte balans, maar niet echt intiem.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links