CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2010

 

 

Albéniz: Evocación

Wulfin Lieske en Fabian Spindler (gitaar).

Challenge Classics CC72374 • 64' + 51 •
(2 cd's) (cd nr. 2: bonus-cd).

www.challenge.nl
ww.lieske-spindler-guitars.de
www.wulfin-lieske.de

 


Wulfin Lieske en Fabian Spindler, ofwel 'Lieske Spindler Guitars', een gitaarduo om de vingers bij af te likken. Voor zover dat bij muziek mogelijk is, natuurlijk. Maar hoewel niet culinair loopt al na het openingsnummer, Evocación uit Iberia, het water in de mond. En dan de gekozen instrumenten! Gemaakt door Antonio de Torres Jurado en La Leona, twee negentiende-eeuwse bouwers die bekend staan om hun instrumenten met een schitterende klank, afwisselend sonoor, als een harp, zo licht als een veertje en met een indrukwekkende rijkdom aan boventonen. De gekozen stemming sluit er (natuurlijk!) perfect bij aan: rond de 424 Hz.

Twee prachtige cd's, waarvan u er een gratis krijgt, met een zorgvuldig gekozen repertoire dat uitsluitend is gewijd aan stukken van Isaac Albéniz (1860-1909). Hoewel sprake is van twee verschillende opnamelocaties in Duitsland (voor cd 1 de Alt St. Martin in Godesberg, 30 juni-2 juli 2008, en voor cd 2 St. Osdag in Mandelsloh, 23-25 augustus 1994, zult u daar vrijwel niets van merken.

Ik tast volkomen in het duister waarom de in 1994 gemaakte opname pas nu verschijnt, maar misschien heeft het er iets mee te maken dat de bonus-cd uitsluitend wordt volgespeeld door Wulfink Lieske, terwijl we op de eerste cd het duo (ze treden op onder de naam Lieske Spindler Guitars) aan het werk horen. Ach, wat doet het er verder toe? Magnifiek!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links