CD-recensie

 

© Aarnout Coster, februari 2009

 

 

Telemann: Sonate in C voor altblokfluit en b.c.† - Triosonate in d voor altblokfluit, dessus de viole en b.c. - Sonate in e - Sonata da Chiesa in g - Partia in Bes - Fantasia no. 5 in F - Triosonate in F voor altblokfluit en Bass Viol - Triosonate in Bes voor altblokfluit en obligaat klavecimbel - Sonate in f voor altblokfluit en b.c.

Dorothee Oberlinger (blokfluit), Ensemble 1700.

Deutsche Harmonia Mundi 88697397692 • 69' •


Dorothee Oberlinger is een zeer vaardige blokfluitiste, voor wie er geen technische problemen schijnen te bestaan. Haar spel is conform de moderne opvattingen over authentiek musiceren. Zij wordt bijgestaan door het 'Ensemble 1700' dat diverse instrumenten bespeelt: klavecimbel, harp, cello, fagot, 'dessus de viole', 'basse de viole', luit, barokguitaar en orgel. Zelf bespeelt Oberlinger een aantal blokfluiten: een sopraan, een 'fourth flute', vier verschillende alten en een 'voice flute', allen copieŽn van oude instrumenten. Het instrumentarium is keurig gedocumenteerd in het cd-boekje.

Deze verzameling van 9 stukken is een bloemlezing uit Telemanns oeuvre voor blokfluit. Zo is er een Fantasia voor fluitsolo, een Partia, waarin het ensemble alle instrumenten gebruikt, enkele triosonates (o.a. de fraaie en bijzondere triosonate voor blokfluit en concerterend klavecimbel), een Sonata da Chiesa voor sopraanblokfluit en sonates voor altblokfluit en continuo.

Het recital is levendig door Telemanns vindingrijkheid, de enthousiaste uitvoering en† de afwisseling van de blokfluiten en de continuo-instrumenten; soms wordt in eenzelfde stuk† het ene deel met orgel en het andere deel met klavecimbel uitgevoerd.

De opname in een kerkje is mooi ruimtelijk. Het boekje is zeer informatief over spelers en instrumentarium en verlucht met foto's. Bij het binden van het boekje van het recensie-exemplaar is er helaas iets misgegaan met de pagina's 12, 13, 24 en 25 (waarop foto's en tekst van een andere cd staan).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links