CD-recensie

 

© Aarnout Coster, oktober 2010

 

 

Schubert: Pianotrio nr. 2 in Es, D 929.

Narziss und Goldmund Pianotrio: Wietse Beels (viool), Mieke De Lauré (cello), Nikolaas Kende (piano).

Phaedra 29022 • 48' •

 

 

 


Het had het indrukwekkende begin van een mooie serie pianotrio’s à la Beethoven kunnen zijn, maar helaas bleef de teller bij twee steken. Schubert componeerde zijn twee intieme en gevoelige pianotrio’s op. 99 en op. 100 in het laatste jaar van zijn veel te korte leven. Zijn gezondheid was toen zeer fragiel en desondanks componeerde hij deze prachtige muziek, vol melodische inventie, originele wendingen, qua stemming variërend van melancholiek tot vrolijk met soms heftige passages.

Het in 1999 opgerichte Narziss und Goldmund Pianotrio heeft zijn naam ontleend aan een roman van Herman Hesse: Narziss staat voor intellect en Goldmund voor emotie; de musici stellen zich ten doel in hun spel beide aspecten in balans te brengen. Dat is hen op deze cd goed gelukt. Zij geven een zeer verzorgde, mooi gefraseerde uitvoering van op. 100. De pianocoloraturen in het eerste deel zijn subtiel gerealiseerd, met een bescheiden begeleiding door de strijkers. De opbouw van het gevoelige (cello)thema naar de hartstochtelijke fortepassages en vice versa in het tweede deel, is fraai gerealiseerd. Het derde deel wordt fijntjes gespeeld met als mooi contrast een fors uitgevoerd trio. Met een brilliant vertolkt slotdeel rondt het ensemble deze uitvoering af.

Met een totaaltijd van 48 minuten had er nog wel een ‘fill up’ op de cd geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld de weemoedige ‘Notturno’ van Schubert.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links