CD-recensie

 

© Aarnout Coster, september 2011

 

 

Mozart: Hobokwartet in F, KV 370 –
Hoornkwintet in Es, KV 407- Kwintet (in één deel) in F, KV 580b –
Kwintet voor piano en blazers in Es, KV 452

Gaudier Ensemble

Helios CDH55390 • 74' •

 

 

 


 
  Susan Tomes

De pianiste Susan Tomes is een gepassioneerd ensemblespeler. Zij houdt haar leerlingen voor dat naast solospel het samenspelen met anderen belangrijk is. Tomes: ‘The practice of chamber playing broadens the mind, trains the ear and develops what we nowadays call “people skills”’ Zij prefereert het – sociale – kamermuziek spelen boven het – eenzame – solospel. Haar opnamen met het Florestan Trio op Hyperion bewijzen haar grote affiniteit met kamermuziek. Ook in Mozarts Kwintet voor piano en blazers KV 452 toont zij een staaltje van haar kunnen. Genuanceerd toucher, parelend passagespel en voortreffelijk musiceren met en door de blazers maken deze interpretatie tot een artistieke verrukking.
Met andere woorden: van zulke muziek in zo’n uitvoering door het Gaudier ensemble wordt een mens helemaal blij. Dat geldt trouwens ook voor de drie andere werken van Mozart die op deze cd aan KV 452 voorafgaan. Virtuoos en spiritueel klinkt het hobokwartet KV 370. De hoboïst Douglas Boyd laat met zijn lichte toon (zonder scherpe randjes!) samen met de drie strijkers alle facetten van Mozarts juweeltje schitteren.

In het hoornkwintet KV 407 blaast hoornist Jonathan Williams met een mooie ronde toon (ook in de forte- passages) zijn fraaie partij in goede balans met de meer intieme klank van het strijkkwartet.
Het minder bekende ééndelige kwintet voor klarinet, bassethoorn, viool, altviool en cello KV 580b is gecomponeerd in september 1789, evenals het zeer bekende klarinetkwintet KV 581 en dat is te horen. Het is een mooie compositie waarin de mogelijkheden van de klarinet en zijn broertje ten volle benut worden.

Vermeld moet worden de smaakvolle programmering van deze cd: de volgorde hobo, hoorn, klarinet en ensemble (met piano) biedt afwisslende klankkleuren, zodat de cd achter elkaar gedraaid kan worden zonder dat verzadiging optreedt.
Deze fraaie opname werd eerder uitgebracht door Hyperion in 2001 en heeft met deze heruitgave niets van zijn glans verloren.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links