Actueel

Lorenzo Viotti chef-dirigent DNO en NedPho

 

© Paul Korenhof, april 2019

 

 

Met ingang van het seizoen 2021-2022 zal de Zwitsers-Franse dirigent Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest als opvolger van de volgend seizoen vertrekkende Marc Albrecht.

De nu 29 jaar oude Lorenzo Viotti is de zoon van de te vroeg overleden Marcello Viotti (1954-2005), die vooral naam maakte als operadirigent. Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon, was in februar 2016 te horen bij het KCO als invaller voor Franz-Welser Möst en maakte in 2018 zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met Stravinsky's Petroesjka. Momenteel is Lorenzo Viotti chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon en verder dirigeerde hij onder meer het Gewandhausorchester Leipzig, de Staatskapelle Dresden, Wiener Symphoniker, het Royal Philharmonic Orchestra en de Staatskapelle Berlin,

Als operadirigent heeft Viotti naam gemaakt in diverse producties waaronder Carmen in Hamburg en bij de Opéra national de Paris, Rigoletto bij de Staatsoper Stuttgart en de Semperoper Dresden en Werther in Frankfurt en Zürich. Binnenkort dirigeert hij onder meer Manon Lescaut (Frankfurt), Carmen (Metropolitan Opera), Madama Butterfly (Semperoper Dresden), La Bohème en Faust (Opéra national de Paris), Roméo et Juliette en Thaïs (Scala). Bij De Nationale Opera zal hij in zijn eerste seizoen opera's van Verdi en Puccini dirigeren en in de periode daarna ook titels uit onder andere het Duitse romantische repertoire.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links