Actueel

Masterclass en Concours voor jonge dirigenten

 

© Jan Stulen, december 2015

 

 

Wereldwijd verdwijnen er orkesten door opheffing, inkrimping of fusering. Daardoor neemt het aantal concerten en dus ook dirigeermogelijkheden voor jonge dirigenten gestaag af. Willen beginnende maestri enige kans maken in het werkveld, dan moeten ze zich qua repertoire zo breed mogelijk oriënteren.
Verstoringen in de relatie tussen musici en dirigenten gebeuren voor het grootste deel tijdens het repetitieproces, omdat de dirigenten door gebrek aan ervaring (nog) niet weten wat ze moeten aanpakken en hoe ze dat moeten doen.

Naar aanleiding van een voordracht die ik hield voor Rotary Hilversum over het wel en wee van de beginnende dirigent, hebben een aantal rotarians de handen ineen geslagen om mijn plannen voor een uitgebreide masterclass in combinatie met een concours te realiseren. Daartoe is een stichting opgericht, Stichting Hilversum Muziek Concours, die met name de nodige fondsenwerving ter hand heeft genomen. Verdere info via hun website http://hilversum-award.nl/

Het tijdspad ziet er als volgt uit
25 juni, 19,30 sessie met het Amersfoorts Jeugd Orkest, repertoire Tchaikovsky 5e symfonie
28 juni, 19.30 sessie met de KMK/JWF, origineel blaasorkest-repertoire
29 juni, 19,30 Orchestra Particolare, Selma Harkink, sopraan, en Marco Bakker, bariton, opera en operette 2juni, 20.00 Metropole Orkest, film en musical Alle sessies zijn voor publiek toegankelijk en vinden plaats in het MCO te Hilversum.

Tijdens de sessies werk ik, samen met vaste dirigenten van het betreffende orkest, met de kandidaten aan hun repetitietechniek.
We gaan ervan uit dat we met maximaal 8 deelnemers beginnen. Per sessie vallen er 2 af, de beide finalisten krijgen een geldbedrag als eerste en tweede prijs.
Een jury beoordeelt de capaciteiten en vorderingen van de deelnemers.
De orkesten komen onvoorbereid naar de sessies, maar het AJO is wel al aan het studeren op die symfonie.
Voor de finale wordt wel gerepeteerd, de finale gaat als een concert van 60 minuten.

De jury bestaat uit Ed Spanjaard, Roland Kieft, mij zelf, de chef en de concertmeester van het betreffende orkest en Sigrid van der Linden, uitvoerend producent van het geheel, als niet-stemhebbende voorzitter.
Naar een prominente musicus of VIP voor de prijsuitreiking wordt gezocht.

Doelgroep zijn gevorderde studenten directie, zowel symfonisch als HAFA, aan de Nederlandse conservatoria, of zij die de afgelopen 2 jaar hun einddiploma hebben gehaald.
Voor de sessies vindt op 23 juni een besloten voorselectie plaats met 2 pianisten.
De praktiserende cursisten betalen 200 euro inschrijfgeld.

Dat is momenteel de stand van zaken. Uniek zijn naar mijn mening de combinatie masterclass en concours en het werken met verschillende ensembles in divers repertoire.

Voor vragen en opmerkingen ben ik altijd beschikbaar.

Hartelijke groet,
Jan Stulen
http://www.janstulen.nl/nl/
jcstulen@gmail.com


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links