Actueel

Afscheid van Sieuwert Verster als directeur

van het Orkest van de Achttiende Eeuw

 

© Aart van der Wal, september 2022

 

Op 1 september jl. was het dan zover: het afscheid van Sieuwert Verster als directeur van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

 
 

Koninklijk onderscheiden

Sieuwert, voor zijn vrienden 'Sieuw', is voor het orkest van onschatbare betekenis geweest. Vrijwel vanaf het eerste uur heeft hij samen met zijn muzikale soul mate Frans Brüggen zowel gestalte als leiding gegeven aan dit eminente, in de historiserende uitvoeringspraktijk gespecialiseerde ensemble dat al ruim 40 jaar op projectbasis opereert en het dankzij hun onvermoeibare inzet en de speciaal aangezochte topmusici tot wereldfaam heeft gebracht.

Hoe sterk en geëngageerd Sieuwerts leiderschap is geweest blijkt alleen al uit het feit dat na het overlijden van Brüggen in de zomer van 2014 en tegen de meeste verwachtingen in, het orkest op die ooit ingeslagen weg niet alleen voortging, maar zich daarbij zelfs nieuwe perspectieven aandienden.

Sieuwert was meer dan een leider, meer dan een organisator: niemand die ontkwam aan zijn warme menselijkheid en vriendelijkheid, de rust die hij uitstraalde. zijn delen in niet alleen de vreugden maar ook de nukken, en zijn professionele omgang met de onvermijdelijk zich aandienende problemen, tegenslagen of gebeurtenissen uit onverwachte hoek. Ik heb hem leren kennen als een bijzonder charismatische persoonlijkheid die met ongeëvenaarde inzet en met steeds weer vooruitziende blik een immense bijdrage heeft geleverd aan zowel de ontwikkeling van als de stabiliteit binnen het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Sieuwert Verster (l.) en Frans Brüggen (foto Annelies van der Vegt)

Sieuwert was al die jaren, samen met Frans, het 'gezicht' van het orkest. Voor mij, als buitenstaander, uitte zich dat in de minutieus (echt tot in het kleinste detail) uitgewerkte repetitieschema's en concertprogramma's die hij mij steevast toezond en die hij dan voorzag van een persoonlijke noot. De concertkaartjes die altijd keurig klaarlagen, gemakkelijk bereikbaar op zijn 06-nummer en anders wel op of naast het podium. Sieuwert was ook de man die als onvermoeibare vraagbaak diende en de meest uiteenlopende problemen in een mum van tijd wist op te lossen. Voor hem was er nooit een zee te hoog, ook niet als het ging om het vaak zo noodzakelijke en bovendien essentiële subsidiegevecht waarvan de uitkomst zelfs het toekomstperspectief zo niet het voortbestaan van het orkest bepaalde.

Kortom, zijn talloze bijdragen aan het orkest zullen voor velen onvergetelijk blijven, ongetwijfeld ook voor degenen die wat verder weg staan maar menige documentaire over het orkest met Brüggen en Verster hebben gezien, waaronder natuurlijk de op dvd uitgebrachte De Schepping van Frans.

Sieuwert Verster zoals velen hem kennen: dicht bij het podium
(foto David van Stam)

Misschien leest dit voor sommigen als een necrologie, maar gelukkig: Sieuwert Verster is alive and kicking. Hij gaat dóór, met dezelfde bevlogenheid en vol energie, zo heeft hij laten weten. Op een terrein dat hem net zo lief is: het bestieren van zijn muzieklabel Attaca, waarvan we op onze site al menig album hebben besproken. De muziekscene hoeft het dus niet zonder Sieuwert te stellen, en dat is maar goed ook.

 
 

Kate Rockett

Het orkest gaat eveneens dóór, nu dus met de opvolger van Verster. Of beter gezegd: opvolgster, want het is Kate Rockett die op 1 september als directeur het stokje van hem heeft overgenomen. Kate studeerde trombone aan de Royal Academy of Music in Londen, specialiseerde zich vervolgens in de historiserende uitvoeringspraktijk aan de niet minder prestigieuze Schola Cantorum Basiliensis en koos daarna voor research master in de muziekwetenschappen aan de Open Universiteit. Zo'n tien jaar geleden stapte zij over naar het cultuurmanagement. Zelf ken ik haar de laatste zes jaar vooral als A&R Manager en Executive Producer bij het muzieklabel Pentatone. Maar ook haar werkzaamheden voor tal van andere organisaties hebben haar blik op het culturele speelveld behoorlijk verruimd, waaronder LUDWIG en het het Fonds Podiumkunsten.

Het in Amsterdam zetelende orkestkantoor heeft vanaf 1 september tevens een ander onderkomen gekregen: het is verhuisd van de Borneokade naar de Panamalaan. Ineke Huijng, ruim dertig jaar Sieuwerts spreekwoordelijke rechterhand, vertrekt eveneens, maar Laura Brüggen blijft aan. Een aantal nieuwe medewerkers zullen in deeltijd eveneens voor het orkest actief zijn.

Wie Sieuwert Verster een persoonlijke boodschap wil sturen kan die sturen aan laura.bruggen@orchestra18c.com.

________________
Klik hier voor het interview met Frans Brüggen en Sieuwert Verster.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links