Actueel

Einde tijdperk Jan Raes bij het KCO

 

© Aart van der Wal, 1 juni 2019

 

Het is verleidelijk en het ligt bovendien voor de hand om het gisteren aangekondigde vertrek van Jan Raes (59), de algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), rechtstreeks in verband te brengen met de affaire Gatti (u vindt daarover het een en ander op onze website). In de dagbladpers werd die relatie al snel gelegd, hoewel Raes noch het KCO daarover uitsluitsel geeft.

In een e-mail aan het personeel kondigde Raes zijn vertrek zelf aan: 'Ik ben van mening dat het orkest gebaat is bij een vers gezicht in mijn positie dat richting zal geven aan een volgend tijdperk'. Na ruim een decennium leidinggeven aan een van de meest prestigieuze orkesten en daardoor tevens acterend op wereldniveau zit het er wat hem betreft straks dus op. En niet alleen voor hem. In september is er al het afscheid van bestuursvoorzitter Wiet Pot, terwijl artistiek directeur Joel Ethan Fried volgend jaar met pensioen gaat. Dan is er nog de zoektocht naar een nieuwe chef-dirigent. Kortom, het orkest staat voor grote veranderingen, al kan een schone lei heel goed uitpakken.

Natuurlijk kan er worden gespeculeerd over de aanleiding tot Raes' vertrek (dat zal in de komende dagen ongetwijfeld ook gebeuren), maar ten eerste verandert dat niets aan de situatie zoals die gisteren is ontstaan en ten tweede is het beste advies: vooruitkijken (Bernard Haitink is er heel groot mee geworden).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links