Actueel

Grawemeyer Award voor Michel van der Aa

 

© Siebe Riedstra, november 2012

 

 

De 'Grawemeyer Award for musical composition' voor het jaar 2013 is toegekend aan de 42-jarige Nederlandse componist Mchel van der Aa voor zijn multimediale creatie 'Up-close', een stimulerende alchemie van muziek en film. Dat is niet niks. De Grawemeyer Award (ingesteld in 1985) was decennialang de grootste geldprijs die een componist kon verwerven. Ze werd ingesteld door grootindustrieel H.Charles Grawemeyer, en ondergebracht bij de University of Louisville (USA). Tot 2010 bedroeg de prijs $200.000, door de 'crisis' werd ze gehalveerd. Belangrijker is de lijst van uitverkorenen. In het eerste jaar was dat Witold Lutoslawski, een jaar later György Ligeti. Corigliano (1991), Penderecki (1992), Adams (1995), Adès (2000) en Boulez (2001) volgden, om de belangrijkste te noemen. In 2011 viel de eer voor het eerst te beurt aan een Nederlander: Louis Andriessen. Tot de spelregels behoort dat de prijswinnaar plaatsneemt in het selectiecomité voor de volgende kandidatuur. In 2012 won Esa-Pekka Salonen, en hij is er dus mede verantwoordelijk voor dat van der Aa deze belangrijke onderscheiding ontvangt.

Michel van der Aa (1970) studeerde bij Louis Andriessen (1939); dat twee Nederlandse componisten binnen twee jaar deze belangrijke onderscheiding toegekend krijgen zegt iets over de kwaliteit van het componeren in ons land. Belangrijker nog is de internationale erkenning van Nederland als een belangrijke speler in het internationale muzieklandschap.

Michel verdient deze prijs niet alleen om zijn vernieuwende manier van componeren. Hij is ook ondernemer, en in alle opzichten een creatieve kracht die laat zien waartoe een onbevreesde geest in de eenentwintigste eeuw in staat is. Met zijn eigen cd- en dvd-label, en zijn multimediale initiatieven via zijn website laat hij zien waartoe onafhankelijk denken en doen in staat zijn. Die prijs komt goed van pas. Proficiat Michel!

______________________

http://grawemeyer.org/news-updates/2018up-close2019-wins-music-prize-for-van-der-aa

www.vanderaa.net

www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-sr/sraa01.htm

www.opusklassiek.nl/dvd-producties/dvdaa_upclose.htm


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links