Actueel

Internationaal Lied Festival Zeist:

Zevende editie van 12 t/m 21 mei

 

© Aart van der Wal, februari 2023

 

Op vrijdag 12 mei gaat in Zeist voor de zevende maal het Internationaal Lied Festival van start. Het unieke karakter van dit evenement, dat tot en met zondag 21 mei duurt, zal ongetwijfeld weer vele liefhebbers van het kunstlied aantrekken. Er ligt nogal wat in het verschiet, zoals de tien recitals waaraan topzangers en pianisten meewerken, de ruim twintig masterclasses voor zeer getalenteerde liedduo's en het Young Artist Platform (wie gaat naar huis met de belofte voor een recital tijdens het Oxford Lieder Festival én het Internationaal Lied Festival Zeist in 2024?)

De artistieke leiding van dit omvangrijke evenement is in handen van een zeer bekend liedduo: de bariton Henk Neven en de pianist Hans Eijsackers. Zij hebben zowel jong, opkomend talent als gerenommeerde vocalisten en instrumentalisten uitgenodigd, met in de laatste categorie onder anderen Sarah Connolly, Imogen Cooper, Ema Nikolovska, Ilker Arcayürek, Robert Holl, Maarten Koningsberger, het Atlantic Trio, Maurice Lammerts van Bueren, Konstantin Krimmel, Hartmut Höll, Wolfram Rieger en Malcolm Martineau.

De masterclasses worden verzorgd door Elly Ameling, Hans Eijsackers, Sarah Connolly, Natasha Loges, Maarten Koningsberger, Bas Verheijden en Robert Holl. Hetty Gehring en Gilbert den Broeder zijn er speciaal voor de gevorderde amateurzangers die zich nog verder willen bekwamen.

Lezingen zijn er ook dit jaar, door filosoof en auteur Alicja Gescinska (met als invalshoek het festivalthema) en musicoloog Natasha Loge (over de ontwikkeling van de dichtkunst en de muziek op hetzelfde thema, door de eeuwen heen).

Ook de jeugd krijgt weer de nodige aandacht. Zo zingen leerlingen uit het primair onderwijs de afzwaaiende stadsdichters Diet Groothuis en Mary Heylema toe, een 'happening' die plaatsvindt in samenwerking met met KunstenHuis Idea en Stadsdichters Zeist. Maar er is ook het programma Jongeren Onderweg, een initiatief dat talentvolle jongeren een podium biedt, in samenwerking met Zangschool Utrecht, KunstenHuis Idea, de Stichtse Vrije School en de Nationale Koren.

Het thema is dit jaar ‘Wanderlust', hetgeen dankzij creatief passen en meten een avontuurlijke programmering heeft opgeleverd. Het gekozen thema is hoogst actueel, zij het dat de term ‘Lust' zich uiteraard niet verhoudt tot hetgeen zich al een aantal jaren in onze westerse wereld afspeelt: de grote stroom van vluchtelingen, de op drift geraakte ontheemden op zoek naar of een veiliger thuishaven of een nieuwe en hopelijk betere toekomst. Niet minder actueel in dit verband is de talkshow', waarin onder leiding van Annemiek Schrijver Henk Neven, Hans Eijsackers en het publiek met elkaar in gesprek over waar geluk te vinden is.

In het programmaoverzicht valt te lezen dat het idee ervan in het voorjaar van 2021 ontstond, toen Neven en Eijsackers tussen twee lockdowns door een masterclass gaven in Brussel. Ze genoten ervan weer onderweg te mogen zijn en te kunnen werken, en zich met getalenteerde duo's aan het liedrepertoire te kunnen wijden. Toen ze na gedane arbeid in hun warme auto de stad verlieten, zagen ze een gezin met jonge kinderen dat op straat zat. Dat trof hen diep. Voor hen beiden was het een verbijsterende, maar ook gruwelijke ervaring: de enorme problematiek rond deze daklozen die in feite de naamloze en ongekende vluchtelingenstroom vertegenwoordigden, kwam op deze manier wel heel erg dichtbij. Daaruit ontstond spontaan de gedachte aan een thema dat daarmee sterke raakvlakken had. Wandern', zo bekend van Schubert maar ook als romantisch gekleurd begrip, in de betekenis van dwalen, zoeken, het zicht op een onbekende horizon. Maar ook met een positieve connotatie: reizen, begaande wegen of nieuwe paden bewandelen, puur uit idealisme, liefde, wel of niet religieuze overtuiging, nieuwsgierigheid of alleen maar nostalgie. De zevende editie is daarvan, alles tezamen genomen, een indrukwekkende afspiegeling geworden.

Klik hier voor het volledige programma en verdere informatie.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links