a

Actueel

Bekend maakt bemind:

het Internationaal Liedfestival Zeist

 

© Aart van der Wal, april 2019

 

Internationaal Lied Festival Zeist
Van vrijdag 17 mei t/m zondag 26 mei 2019
Kerk van de Evangelische Broedergemeente, Zusterplein, Zeist
www.ilfz.nl

Het kunstlied, en dat geldt zelfs voor het romantische kunstlied, is een fenomeen dat nog steeds veel te weinig mensen trekt. En dat nota bene voor een domein waarin muziek en literatuur, en dan voornamelijk de dichtkunst niet alleen op volmaakte wijze samenkomen, maar elkaar bovendien versterken. Het lied niet alleen als creatieve uiting, maar ook als een voortdurend leerproces! Niet alleen voor de vertolkers, maar ook voor de toehoorders. Daarin past ook het ontdekken van nieuwe aspecten in een poëtische strofe, een muzikale frase, een onderliggende harmonie. Want niets ligt voor altijd vast, niets is in beton gegoten. Het is de kunst van het steeds weer opnieuw, met een frisse blik muzikaal doorleven en verbeelden van de tekst, niet alleen door de zanger maar ook door de begeleider die, het kan niet vaak genoeg worden gezegd, in dit discours een net zo belangrijke rol vervult. En hoe betoverend kan de daaruit voortvloeiende wisselwerking zijn!

Maar hoe betoverend en fascinerend ook, het lied blijkt als podiumkunst helaas slechts voorbehouden aan een bescheiden schare liefhebbers. We zien het in ons land aan het bescheiden aantal liederavonden. Daarin moet verandering komen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Soms zijn er goedbedoelde initiatieven, maar die blijken in de praktijk dan onvoldoende uitgewerkt of zijn slechts zeer bescheiden van opzet. In Zeist verliep dat sinds de lente van 2016 anders, toen daar op de spreekwoordelijke steenworp afstand van het bekende slot een festival in het leven werd geroepen dat uitsluitend is gewijd aan het lied en waarbij de lat al vanaf dat prille begin zeer hoog werd gelegd: het Internationaal Liedfestival Zeist (ILFZ). Plaats van handeling: de fraaie kerk van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein. Een uitgelezen locatie dankzij de uitmuntende akoestiek en het intieme karakter, naast het het gevarieerde programma-aanbod en vocalisten en begeleiders van wereldfaam. Het was dit unieke 'recept'dat een groot aantal liefhebbers naar dit van internationale allure getuigende festival voerde en ongetwijfeld nog zal voeren. Maar ook op ander gebied was er de verrijking, zoals de voor het publiek toegankelijke 'master courses', de boeiende lezingen en de creatief vormgegeven workshops.

Het hoofdthema van dit jaar: 'Het lied zonder grenzen'. Tien dagen lang neemt artistiek leider Robert Holl u mee op een gevarieerde 'liedreis' die naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Scandinavië en Rusland voert. En natuurlijk is daar altijd weer Franz Schubert, want hij is immers ondenkbaar zonder het lied. Voeg daarbij de wereldberoemde zangers en pianisten die hun opwachting maken en u zult begrijpen dat het alleen nog een festival kan worden dat van het ene naar het andere hoogtepunt voert. Want wat verwacht u anders van klinkende namen als die van Henk Neven, Lenneke Ruiten, Sarah Connolly, Christoph Prégardien, Mark Padmore, Hans Eijsackers en de nestor onder de liedbegeleiders: Graham Johnson? En dat allemaal onder het toeziend oog van de inmiddels 86-jarige, maar nog net zo kritische en gedreven Elly Ameling (klik hier voor het vraaggesprek met de Grande Dame)!

Het complete programma vindt u hier.

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links