Actueel Monteverdi en Euripidesin Festival Oude Muziek Utrecht© Neil van der Linden, september 2023
|
|||||
Monteverdi: Maria-vespers Euripides: Hecuba Colors Na de openingsavond van het Festival Oude Muziek in TivoliVredenburg met de theatrale reconstructie van de begrafenisceremonie van Karel de Vijfde (klik hier voor mijn recensie) trad La Tempête, het Artists in Residence ensemble, voor de tweede keer aan in de Grote Zaal van Tivoli/Vredenburg met dit keer een geënsceneerde versie van Monteverdi's Maria-vespers, waarin de vele mogelijkheden die de zaal ook wat dit betreft bood optimaal werden benut.
Zoals ze het vier jaar geleden al op cd lieten horen, nodigen net als de muziek uit de tijd van Karel V ook Monteverdi's Vespers uit om te worden vermengd met allerlei andere Mediterrane muziek. En ja, het Venetië, waar Monteverdi misschien nooit de hele Vespers zoals we die kennen als geheel uitvoerde, was een havenstad waar de hele Middellandse Zee commercieel, cultureel en etnisch samenvloeide.
Ook al is het de San Marco niet (vergelijk de muzikaal overigens wat vlakke videoregistratie van de Vespers onder John Eliot Gardiner die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van de kolossale basiliek), net als bij de Karel V begrafenisvoorstelling twee dagen ervoor bood TivoliVredenburg veel mogelijkheden om koren, solisten en instrumentgroepen overal in de zaal verspreid op te stellen.
Maar ik werd misschien ook wel afgeleid door nog andere gedachten, die niets met de uitvoerenden te maken hadden, maar wel met de aard van het werk zelf. Ik was tijdens het concert nog steeds onder de indruk van het optreden dat ik ervoor had gezien: Euripides' ‘Hecuba' door een Kroatisch ensemble. Één van de mooiste producties van het festival van dit jaar en tevens een van de mooiste theatervoorstellingen tot nu toe.
In deze voorstelling kwam zo ontroerend mooi naar voren hoeveel compassie Euripides en zijn protagonisten hadden met de overwonnenen in een oorlog. Wat we al vonden bij Homerus en ook bijvoorbeeld in Aeschylos' ‘De Perzen'. Dat zulke compassie ten enenmale ontbreekt in bijna welk bijbelverhaal ook (behalve vluchtig in ‘Heb uw vijanden lief' en ‘Je andere wang toekeren'). Behoorlijk wat teksten in de Maria-vespers zijn wat dit betreft zelfs nogal bloeddorstig. Neem het tweede stuk al, het ‘Dixit Dominus', Psalm 110, met zinsneden als ‘Neem plaats aan mijn rechterhand, Ik maak van je vijanden een bank voor je voeten.' Voor hun afscheid van het festival kreeg La Tempête de beschikking over Cloud 9, normaliter de kleine zaal van TivoliVredenburg's voor jazz pop. En dat was niet heel vreemd, want onder de naam Colors presenteerden leden van het ensemble verjazzde Renaissance-muziek, met artistiek leider Simon-Pierre Bestion zelf op piano en synthesizer. Verder was er één zangstem, die van sopraan Amélie Raison, die ook in de Mariavespers was opgevallen, en voorts een blazerskwartet op uiteenlopende instrumenten, van klarinet en basklarinet via ney en duduk naar zink en renaissancefagot, en een drummer. Het procedé was min of meer het omgekeerd van dat van de pioniers in de spraakmakende fusie tussen Renaissance-polyfonie en jazz: het Hilliard Ensemble indertijd samen met saxofonist Jan Garbarek. Daar waren de zangstemmen meervoudig en soleerde de saxofoon eromheen. De specifieke harmonieën van componisten als Perotin, Josquin, Taverner, Hayne van Ghizeghem, Alexander Agricola en Tye bieden in blazersvorm een uitermate vruchtbare aanvulling op het harmonisch repertoire van de jazz. Misschien is het de moeite waard om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om met meer dan één zanger te werken, hoewel met meer stemmen tegelijkertijd wat minder makkelijk kan worden geïmproviseerd. Maar de Renaissance-muziek had juist een heel stelsel van regels om dat toch te kunnen. Aan het eind bedankte Simon-Pierre Bestion het festival voor het gastheerschap, maar ook een aantal peetvaders en geestverwanten, onder meer Marcel Peres (fijn, terecht), Giovanni Antonini van Il Giardino Armonico en ongeveer tijdgenoot Björn Schmelzer van Graindelavoix index |
|||||