Actueel

Kunstenbond daagt DNO&B voor de rechter

 

© Aart van der Wal, 16 november 2018

 

 

De Kunstenbond daagt De Nationale Opera & Ballet (DNO&B) voor de rechter omdat de zzp'ers worden onderbetaald en er volgens de bond slechts sprake is van schijnbare zelfstandigheid.

De Kunstenbond noemt als voorbeeld het verschil in vergoeding tussen de vaste koorleden en de zzzp'ers. Voor precies hetzelfde werk ontvangen de zzp'ers slechts de helft van de vergoeding die de vaste koorleden ontvangen.

De rechter wordt nu verzocht om vast te stellen of de desbetreffende zzp'ers wel of niet terecht als zelfstandige worden ingehuurd. Daar hangt immers mede de vergoeding mee samen.

De Nationale Opera & Ballet is van mening dat er wel degelijk sprake is van zelfstandigheid en dat er met de aangetrokken freelance-medewerkers wordt gesproken over de verbetering van de arbeidsvoorwaarden en de honorering. De organisatie onderschrijft de zogenaamde Fair Practice Code zoals die in de kunstwereld werd ingevoerd.

Wie uiteindelijk van de rechter ook gelijk mag krijgen: het 'rommelt' al geruime tijd in de kunstwereld: alom wordt voral door musici geprotesteerd tegen de slechte betaling. Een aantal van hen heeft zich in actiegroepen verenigd, mede doordat de rijks- en gemeentelijke overheden het in dit opzicht lieten afweten terwijl zij in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de in de kunstsector doorgevoerde bezuinigingen en de daardoor veroorzaakte kaalslag.

Extra aandachtspunt verdient een beleid dat erop is gericht om kunstenaars tegen zichzelf te beschermen: dat een halt wordt toegeroepen aan het elkaar overbieden, met als gevolg dat de uur- en andere tarieven steeds lager worden. Het is geen uitzondering dat musici bereid zijn om voor een vergoeding die zelfs nauwelijks de reis- en verblijfskosten nog dekt een dag op het podium te zitten. "Voor u tien anderen," luidt de boodschap van de geldgever als de musicus in kwestie bezwaar maakt tegen de aangeboden vergoeding. En omdat die tien anderen er inderdaad zijn wordt dit probleem voor de betrokken musicus daardoor niet opgelost. Terwijl het herhaald afslaan van een aanbod er gemakkelijk toe kan leiden dat de musicus niet meer wordt gevraagd. De geldgevers weten dat en maken er misbruik van. Terwijl ze voor vaste medewerkerks, solisten en dirigenten de portemonnee wel trekken; en vaak nog stevig ook.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links