Actueel

Apple Music Classical van start

 

© Aart van der Wal, 1 april 2023

 

Het is er dan eindelijk van gekomen: de lancering op 28 maart door Apple van een uitsluitend op de klassieke muziek gericht streamingplatform: Apple Music Classical (AMC). Twee orkesten hebben zich inmiddels al daarvoor aangemeld en een overeenkomst met Apple gesloten: het Concertgebouworkest (KCO) en de Berliner Philharmoniker. Er zullen er ongetwijfeld meerdere volgen, want ook dit is immers zowel een verdienmodel als een marketingtool; en wie wil dat niet?

In het persbericht van het KCO wordt gesproken van een 'partnership' met Apple, voorlopg voor een jaar. In dat jaar worden er twaalf nog niet eerder verschenen opnamen van het orkest in hoge resolutie (stereo en Spatial Audio met Dolby Atmos) exclusief op AMC uitgebracht. Daarnaast worden meer dan 50 bestaande originele surround-opnamen van het eigen label RCO Live voor het eerst digitaal beschikbaar gemaakt in Spatial Audio met Dolby Atmos. Verder zullen de reguliere RCO Live-uitgaven gedurende dat eerste jaar steeds eerder op Apple Music Classical verschijnen dan op andere platforms.
De catalogus van het KCO, inclusief de exclusieve opnamen, krijgt een eigen portal op AMC, waar het orkest ook regelmatig nieuwe exclusieve playlists zal publiceren.

Volgens hetzelfde persbericht biedt AMC de grootste klassieke muziekcatalogus ter wereld, maar of dit echt zo is kan ik van hieruit niet nagaan. Mogelijk gaat die 'zegenpalm' eerder naar Spotify, al blijft deze streamingdienst nog steeds hopeloos achter bij wat andere platforms wat betreft de geluidskwaliteit te bieden hebben. Ondanks eerdere aankondigingen blijft het bij Spotify bij min of meer veredeld mp3, al is er wel naast 'premium' een gratis abonnement (helaas met storende reclame en een mindere geluidskwaliteit). Voor de meest actuele abonnementtarieven en streamingmogelijkheden kunt u uiteraard bij de desbetreffende platforms terecht.

Ook de Berlijners pakken stevig uit. Alle opnamen die op het eigen label zijn verschenen en nog zullen verschijnen zijn vanaf nu eveneens beschikbaar op AMC. Ook hier geldt de ultieme geluidskwaliteit, zelfs tot 24-bit/192 kHz, met inbegrip van Spatial Audio met Dolby Atmos. Ook alle relevante achtergrondinformatie wordt op het platform ter beschikking gesteld. Evenals het KCO hanteert ook de Berliner Philharmoniker de term 'exclusiviteit': materiaal dat op andere streamingplatforms niet beschikbaar is. Het staat niet met zoveel woorden in het persgericht, maar het lijkt mij dat de Digital Concert Hall, het eigen platform van het orkest, daarvan is uitgezonderd: niemand schiet zich immers graag in de eigen voet.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links